joi, 6 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 198 (6908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Garda Forestieră Suceava

Șapte atacuri de urs asupra vitelor și cailor, doar în luna august

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atacurile animalelor sălbatice – urs și lup, asupra animalelor domestice din gospodării s-au înmulțit în acest an, numai în luna august fiind verificate de către Garda Forestieră Suceava opt astfel de dosare, din care șapte pentru atacuri ale urșilor asupra vitelor și cailor și unul pentru un atac al lupilor.

„Un volum mare de timp și resurse umane a trebuit alocat evaluării pagubelor produse de atacurile urșilor și lupilor asupra animalelor domestice din gospodării.  Cu aceste dosare, totalul cauzelor de acest tip verificate în cursul anului 2018 se ridică la 27, din care 25 de atacuri ale urșilor și două ale lupilor”, a precizat Mihai Gășpărel, inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Locuitorii județului Suceava, în special cei din zona de munte, se confruntă destul de des cu pagube produse de urși și mistreți, atât în rândul animalelor domestice din gospodării și stâne, cât și pe terenurile agricole, livezi sau fânețe.

Evaluarea pagubelor se face de către o comisie din care face parte și un medic veterinar, un reprezentant de la Direcția Agricolă, unul de la Protecția Mediului, unul de la Primărie și un delegat al Gărzii Forestiere.

“În 48 de ore, proprietarul trebuie să anunţe Primăria, iar la rândul său, Primăria anunţă Garda Forestieră pentru constituirea comisiei. Acea comisie se deplasează în alte 48 de ore şi realizează procesul verbal de constatare, se emite decizia care aprobă procesul verbal, iar această decizie este înaintată Ministerului Mediului, pentru că, spre exemplu, ursul este o specie strict protejată şi despăgubirile se acordă de către Ministerul Mediului”, a explicat Mihai Gășpărel cum se procedează în astfel de situații.

Pagubele produse de urși s-au înmulțit ca urmare a interzicerii vânării acestei specii de aproape trei ani, timp în care a crescut numărul de exemplare, ceea ce pune mai multă presiune pe cei care locuiesc în zonele limitrofe pădurilor, care riscă oricând să fie „vizitați” de un Moș Martin în căutare de mâncare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șapte atacuri de urs asupra vitelor și cailor, doar în luna august.
 Vizualizări articol: 1661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șapte atacuri de urs asupra vitelor și cailor, doar în luna august0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei