Peste 334 de hectare de culturi agricole din județul Suceava au fost calamitate de ploile abundente din a doua jumătate a lunii iunie și din iulie, cele mai afectate fiind suprafețele cultivate cu porumb. Ca localizare, cele mai mari stricăciuni s-au produs în zonele de pe albia râului Moldova.
Potrivit unei centralizări a terenurilor agricole afectate de fenomenele hidro-meteorologice nefavorabile, prezentată de directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava, Haralampie Duțu, a fost afectată o suprafață de 2.150 de hectare, dintre care 334,59 de hectare sunt culturi calamitate, ceea ce înseamnă o diminuare a producției față de normal cu cel puțin 30%.
Pierderile contabilizate de fermieri sunt uriașe, cerealele păioase, cartofii și legumele fiind foarte afectate de ploile abundente, ploile cu gheață, revărsările de ape și băltiri.
„Condițiile meteo, precipitații abundente și temperaturi destul de ridicate au fost propice pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Undeva la finele lunii mai estimam că în această toamnă ne vom prezenta cu o situație foarte bună, crezând pe atunci că vom avea producții mai mari decât cele de anul trecut, când a fost un an de excepție. Însă acum ne confruntăm cu o diminuare a producției, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ”, a adăugat Duțu.
Referitor la culturile de grâu, directorul DAJ Suceava a arătat că, în primăvară, cultivatorii au prognozat recoltarea timpurie a grâului, cu două - trei săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit, însă precipitațiile au decalat cu mult acest pronostic.
Grâul au fost recoltat abia la începutul lunii august, fermierii confruntându-se cu cea mai grea campanie agricolă din ultimii ani.
Probleme au fost și la culturile de rapiță, unde, ca urmare a precipitațiilor abundente și a temperaturilor destul de crescute, florile s-au deschis, iar boabele s-au împrăștiat pe sol și nu au mai putut fi recoltate.
Sămânța de cartof, aproape compromisă
„Cultura cartofului a fost și ea afectată, iar în condițiile menționate, a fost foarte greu de menținut cultura în stare de vegetație și de combatere la timp a manei cartofului. Au fost puțini cultivatori de cartofi care au reușit să facă acest lucru, astfel că, într-o perioadă foarte scurtă de timp, s-a instalat boala, a distrus tot ce înseamnă foliaj și vrej și există pericolul ca boala să se transmită și la tuberculi”, a explicat Haralampie Duțu.
Acesta a menționat că sunt semne de întrebare în ceea ce privește calitatea seminței de cartof pentru anul viitor.
Cât privește prețul cartofilor, directorul DAJ Suceava a precizat că nu are semnale că acestea vor crește, raportările referitoare la producție urmând să dicteze prețul de la raft.
Producție bună în marile județe cultivatoare
La nivel național, precipitațiile au afectat circa 40.000 ha culturi arabile, livezi, viță de vie, solarii.
De partea cealaltă, în județele în care nu au fost calamități, recolta de cereale păioase a înregistrat creșteri față de anul anul trecut, înregistrând pe țară un nou maxim istoric.
„Acesta s-a datorat, în primul rând, acordării la timp a subvențiilor, precum și respectării tehnologiilor moderne de cultură. Chiar dacă în unele județe a plouat, acest fapt nu a afectat producția de cereale în marile județe cultivatoare”, a mai completat Duțu.