Șase școli din județ vor primi, în perioada octombrie - noiembrie 2018, vizita inspectorilor Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
Potrivit Agenției, verificările vor avea loc următoarele unități: Colegiul Național "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuți, Școala Gimnazială "Ioan Băncescu" Adâncata, Școala Gimnazială Coșna, Școala Gimnazială Breaza, Liceul cu Program Sportiv Suceava și Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.
Cu toate că evaluarea ARACIP se realizează din cinci în cinci ani, nici una din școlile nominalizate pentru verificări nu a solicitat, de când s-a înființat organismului de control, vizita evaluatorilor.
La nivel național, pentru octombrie și noiembrie, ARACIP și-a programat controale în peste 200 de școli.
Evaluarea celor 3.123 școli din țară, care nu au fost evaluate niciodată, a început în primăvara acestui an și a fost fost eșalonată până în 2019.
Ce verifică ARACIP
În agenda vizitelor evaluatorilor sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, verificarea actelor instituției, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor. Se mai urmăresc aspecte precum dotările cabinetului medical, consilierea școlară, biblioteca, comisiile din școli, activitatea consilierului educativ, etc. Studierea documentelor şcolare este un punct foarte important din agenda ARACIP, școlile trebuind să prezinte, printre altele, autorizația sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică și autorizația de funcționare emisă de Inspectoratul Județean de Urgență.
Echipele de control vor întocmi, la final, rapoarte cu privire la cele evaluate. Finalitatea acestor verificări este obţinerea unui atestat privind nivelul de calitate al acestor unităţi, valabil cinci ani.
Reprezentanții ARACIP menționează că scopul acestor verificări nu este de a identifica vinovați sau hibe ale unităților, ci de a îmbunătăți și remedia problemele. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii pentru un an de zile.
Şcolile sunt evaluate din perspectiva mai multor indicatori de performanţă, pentru fiecare din aceştia fiind propuse calificative (Nesatisfăcător, Satisfăcător, Bine, Foarte bine şi Excelent). Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este Satisfăcător, calificativ care denotă că respectiva şcoală funcţionează în condiţii normale, conform legii. Calificativele B şi FB se acordă pentru îndeplinirea indicatorilor din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care şcoala depăşeşte standardul. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii pentru un an de zile.
Școlile primesc sprijin și consiliere din partea Inspectoratului Școlar Suceava pentru a se pregăti pentru controlul ARACIP.