Ordinul Arhitecților din România (OAR), prin Grupul de Lucru Rural, a demarat, din luna ianuarie a acestui an, un proiect strategic prioritar pentru identificarea meșterilor și a produselor din domeniul construcțiilor și crearea unei hărți naționale a acestora.
Proiectul "Cartarea meseriilor tradiționale și emergente și a produselor derivate din domeniul construcțiilor din România" se va concretiza prin crearea unui site - www.hartamesterilorconstructii.ro, unde vor apărea meșterii din fiecare județ.
Lista cu ocupaţii posibile ale meşterilor ce vor fi pe hartă cuprinde următoarele meserii: dulgher, cărămidar, coșar, pietrar, fierar, mozaicar, sculptor lemn, sobar, sticlar, meşter acoperiş stuf, şindrilar, dranițar, tâmplar, stucator, tencuitor, tinichigiu, ţiglar, zidar, zugrav, vărar etc.
Produsele pe care se lucrează pot fi ţiglă, cărămidă, şindrilă/şiţă/draniţă, tâmplărie: ferestre, uşi, porţi, sticlă manuală, vitralii, tencuială, tablă, dulgherie: pardoseală lemn, terase lemn, verande, scări, balustrade, termoizolaţie lână, termoizolaţie cânepă, termoizolaţie celuloză, feronerie, balamale tâmplărie, mânere, balustrade, garduri, porţi, var, acoperiş stuf, acoperiş paie.
Crearea unei baze de date și maparea acestor resurse reprezintă o necesitate iminentă, transmit inițiatorii.
Sunt așteptate date despre meșterii din Suceava
Meșterii ori cei care doresc să îi promoveze sunt rugați să transmită date despre ei, cum ar fi:
1. Nume meșter;
2. Tipul de meșteșug pe care îl desfășoară;
3. Produsele care le realizează;
4. Materiale utilizate;
5. Adresa/ localitatea unde își desfășoară activitatea;
6. Calificări profesionale (dacă au);
7. Certificări produse (dacă au);
8. Anul nașterii;
9. Firma/ asociația cu care colaborează (dacă e cazul);
10. Dacă au instruit ucenici în acest meșteșug sau organizează ateliere;
11. Dacă se ocupă și de restaurarea produselor;
12. Limbi vorbite;
13. Poza meșter;
14. Poze produse.
Informațiile pot fi transmise la adresa de mail: contact@hartamesterilorconstructii.ro.
Ulterior, meșterul va primi o declaraţie de consimţământ pentru folosirea datelor personale.
Ordinul Arhitecților din România nu va publica datele primite decât cu acordul prealabil al meșterilor și producătorilor pe care îi vor contacta.
Proiectul are un prim scop educativ: familiarizarea arhitecților, a beneficiarilor proiectelor de arhitectură și a publicului larg cu tehnica de producere a materialelor tradiționale și a celor derivate din acestea, prin promovarea acestora. Pe termen lung, proiectul urmărește protejarea arhitecturii tradiţionale a satelor și a peisajului cultural agresat de „arhitectura de import” şi ameliorarea colaborării dintre proiectant şi executanţi, relaţie care a suferit în urma desfiinţării şcolilor de meserii.
Totodată, proiectul sensibilizează comunitatea locală în privinţa valorii propriului patrimoniu și a necesității îmbunătățirii confortului de locuire prin folosirea/refolosirea resurselor locale.