Proiectul de hotărâre privind amenajarea a minim două locuri de parcare la fiecare locuință nou construită, inițiat de consilierii locali PSD, nu a fost aprobat în ședința de joi a Consiliului Local Suceava.
Propunerea consilierilor social-democrați viza doar locuințele colective care vin spre autorizare la Primărie de acum înainte și ar fi dat serioase bătăi de cap dezvoltatorilor imobiliari, să asigure din start sute de locuri de parcare viitorilor locatari, indiferent dacă erau sau nu necesare toate.
Asta deoarece proiectul impunea ca în documentația de autorizare să fie prevăzute minim două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă (apartament, garsonieră, etc.), plus un supliment de 20%, pentru vizitatori.
În prezent, legislația din România, modificată recent, prevede obligativitatea asigurării unui loc de parcare pentru fiecare apartament/garsonieră creată într-un imobil de locuințe colective.
Propunerea PSD, venită pe fondul creșterii extraordinar de mari a numărului de mașini din oraș, în scurt timp, ceea ce a generat o criză a locurilor de parcare, nu a fost văzută cu ochi buni de consilierii PNL și PMP, care s-au opus, considerând că astfel s-ar bloca total activitatea dezvoltatorilor imobiliari și piața locuințelor din Suceava. Conform unui calcul simplu, la un bloc cu 20 de apartamente/garsoniere, ar trebui să fie amenajate 50 de locuri de parcare, ceea ce presupune foarte mult teren disponibil.
„Dacă Guvernul ne-ar da câteva sute de hectare de teren să putem extinde orașul, am rezolva și problema parcărilor”, a spus Adrian Arămescu, în replică la afirmația lui Andrei Păduraru, că soluția nu este în marcarea și amenajarea de locuri de parcare pe spațiile disponibile din oraș, ci în construirea de parcări supraterane.
Proiectul PSD a primit 11 voturi „pentru”, 6 „contra” și 6 „abțineri”.