Tinerii sub 35 de ani care locuiesc în municipiul Suceava ori în localitățile limitrofe situate la maxim 10 km de reședința de județ care nu dețin și nici nu au deținut în proprietate vreo locuință şi nici nu au în chirie apartament/garsonieră de la stat ori de la primărie au dreptul să beneficieze de locuințe ANL.
80 de apartamente ANL noi, construite pe terenul din spatele magazinului Metro, în Obcini, vor fi date în folosință la final de septembrie, ori cel târziu în noiembrie, ultimele lucrări, de racordare a lor la rețelele de utilități, urmând să fie finalizate până la jumătatea lunii.
„În total avem depuse 517 solicitări de acordare de locuințe ANL, dar la repartizare vor fi luate în calcul doar dosarele actualizate, la care va fi calculat punctajul, pentru stabilirea priorităților”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Tocmai de aceea, în ședința de Consiliu Local de joi a fost discutat un proiect de hotărâre privind „adoptarea criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor pentru tineri, destinate închirierii”.
Pe lângă condițiile enumerate mai sus, sunt multe altele, precum obligativitatea ca titularul cererii de locuință să își desfășoare activitatea în municipiul Suceava ori în localitățile limitrofe situate la maxim 10 km distanță și să facă dovada că are domiciliu stabil în Suceava de cel puțin un an de zile.
Printre criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj, se ține cont de situația locativă actuală (chiriașii primind punctaj maxim – 10 puncte), suprafața locuibilă, starea civilă (cei căsătoriți au prioritate), numărul de persoane în întreținere, starea de sănătate, nivelul de studii și/sau pregătire profesională (unde punctajul minim este de 5, iar cel maxim de 15).
Vechimea cererii solicitantului are mare importanță, pentru că cele abia depuse au doar un punct, între 1 și 2 ani – 3 puncte, între 2 și 3 ani – 6 puncte, între 3 și 4 ani – 9 puncte, iar pentru fiecare an peste 4 ani vechime, se adaugă câte 4 puncte.
Pentru a veni în sprijinul celor cu situații sociale și locative deosebite, tinerii care provin din case de ocrotire socială primesc 15 puncte, tinerii care au adoptat copii – 10 puncte, iar cei evacuați din case naționalizate – 5 puncte.
Venitul mediu net lunar pe membru de familie contează, în cazul celor la care este mai mic decât salariu minim pe economie acordându-se 15 puncte, în vreme ce pentru solicitanții care au între salariul minim și cel mediu net pe economie se acordă 10 puncte.
Lista de priorități se actualizează ori de câte ori este cazul, pe parcursul întregului an.