Un proiect de hotărâre de Consiliu Local inițiat de reprezentanții PSD în deliberativul sucevean ar putea da mari bătăi de cap executivului Primăriei Suceava, din cauza dimensiunilor uriașe impuse.
Mai exact, este vorba de amplasarea a trei drapele de circa 37 de metri lungime (adică mai mult de două blocuri suprapuse, înălțimea unui bloc de patru etaje fiind de 18 metri), pe catarge de câte 50 de metri înălțime, pe partea dreaptă a statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare, din Parcul Șipote.
„Se aprobă arborarea drapelului României, a steagului propriu și cel al Centenarului Marii Uniri în apropierea statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare, în partea dreaptă a acesteia, poziționate pe un soclu asemănător cu cel al statuii, proporțional cu lungimea (dimensiunea) celor trei catarge”, spune proiectul de hotărâre aprobat ieri în Consiliul Local cu 12 voturi "pentru", la o prezență de 21 de consilieri.
Catargele de 50 de metri înălțime se solicită să fie prevăzute cu braț rotativ mobil.
După încheierea manifestărilor dedicate Centenarului, unul dintre steaguri ar urma să fie înlocuit cu cel al Uniunii Europene, conform unei alte condiții impuse prin proiect.
În teorie, propunerea sună foarte bine și se pretează ca idee de marcare a Centenarului și punere în valoare a statuii ecvestre care este acum în curs de reabilitare, mai mult chiar decât realizarea unui nou monument în Parcul Steagurilor, foarte aproape de cel existent – Bucovina înaripată.
În practică, lucrurile încep să „scârțâie” atunci când sunt analizate mai bine.
În proiect nu este indicată o sursă clară de finanțare a unui astfel de proiect care nu este deloc ieftin – soclu de 15 metri înălțime, trei catarge de 50 de metri înălțime și patru steaguri de 37 de metri lungime, în condițiile în care bugetul este deja împărțit încă de la începutul anului. O idee ar fi chiar renunțarea la finanțarea unui monument al Unirii, pentru care sunt alocați 300.000 de euro, mai ales că există deja unul în municipiu, inaugurat cu mai mulți ani în urmă, la baza cartierului Obcini.
Intervin apoi problemele de ordin tehnic, o parte deja sesizate de către viceprimarul Marian Andronache, care a spus că dimensiunile steagurilor și catargelor pot fi stabilite doar după consultarea specialiștilor:
„Statuia este un monument important pentru Suceava, nu poți să o umbrești cu niște catarge atât de mari, cu drapele imense, care s-ar încurca în crengile copacilor și s-ar înfășura pe după calul lui Ștefan cel Mare. Trebuie gândit proiectul și cu ajutorul unui arhitect, dar nicidecum la dimensiunile propuse”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a declarat de acord cu propunerile PSD, spunând că oricum urma să fie arborat cel puțin un drapel lângă statuie, dar le-a solicitat să renunțe la proiect, cu promisiunea că lucrarea va fi făcută, la dimensiunile adecvate înălțimii soclului, statuii și în conformitate cu relieful înconjurător, meritul urmând să fie al tuturor consilierilor locali.
„Ne bucurăm că ideea arhitectului Viorel Blănaru a fost preluată de colegii de la PSD, care au venit cu acest proiect de hotărâre și că există consens pe această propunere de marcare a Anului Centenar”, a spus reprezentantul ALDE, Ovidiu Milici, atribuind astfel meritele cuvenite autorului, care a postat de peste o lună de zile pe rețelele sociale propunerea sa de amplasare, lângă statuie, a unui steag al României, vizibil din tot orașul.
Cum inițiatorii nu au retras proiectul, să meargă pe propunerea primarului, s-a ajuns la vot, unde, se pare că din neatenție, proiectul PSD, sprijinit de ALDE, a primit un vot și de la coaliția PNL-PMP, fiind aprobat, ceea ce obligă autoritățile administrative să caute acum soluții pentru punerea sa în practică, chiar de la unele aspecte pare imposibil.