Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a efectuat, în luna august, controale tematice pe linia prevenirii pestei porcine, virusul care face deja dezastru în România, dar care, din fericire, a ocolit deocamdată județul Suceava. Pe lângă controalele din târgurile de animale și din trafic, au fost verificate stânele și cantoanele silvice, pentru a se identifica numărul de porci crescuți la acestea și dacă animalele sunt identificate și înregistrate conform legislației în vigoare.
Doctorul Dan Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că au fost verificate 388 de stâne și 59 de cantoane silvice, fiind identificate 454 de suine, din care majoritatea, adică 332, nu erau microcipate.
„S-a dispus identificarea și înregistrarea în regim de urgență a suinelor neidentificate și respectarea cu strictețe a prevederilor Ordinului nr. 20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de suine”, a declarat doctorul Corneanu. El a subliniat că în actualul context este imperios necesar să existe o evidență cât mai exactă a efectivelor de porcine, iar pentru asta este nevoie de identificarea lor și apoi de înregistrare. Dacă în gospodării și ferme există o evidență mai exactă, stânele și cantoanele sunt puncte mai vulnerabile, după cum a rezultat și după control.
Doctorul Dan Corneanu a declarat că proprietarii porcilor au primit un termen în care trebuie să microcipeze porcii, iar dacă nu se vor conforma se va trece la amenzi.
Tot pe linia combaterii pestei porcine, în luna august au fost efectuate 32 de controale la târgurile de animale.
Inspectorii sanitar-veterinari au verificat și două ferme mari de porcine, cea de la Moara și cea de la Verești, fără a descoperi încălcări ale normelor de biosecuritate.
În cadrul controalelor mixte, în trafic, cu poliția, s-au aplicat două amenzi, în valoare de 1440 de lei, pentru transport de animale fără documente, în mijloace de transport neautorizate.
În luna august, DSVSA Suceava a intensificat și controalele pe linia siguranței alimentelor și a dispus măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Pentru probleme pe linie de siguranță a alimentelor au fost aplicate 14 amenzi, în valoare de 14.000 de lei.