Polițiștii au anunțat că vor derula în perioada 1-10 septembrie, premergător începerii anului școlar, o acțiune de control la transportatorii rutieri, atât la cei autorizați pentru transport școlar, dar și în zonele în care există informații cu privire la desfășurarea de activități de transport de către persoane neutorizate. Peste 200 de polițiști rutieri, de ordine publică, dar și din structurile de investigare a fraudelor, vor acționa în cele zece zile.
În cazul microbuzelor școlare, se va pune accent pe asigurarea stării tehnice și a modului de transport.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene, a declarat:
„Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei”.
La capitolul „pirați”, foarte important este ca elevii și mai ales părinții acestora să conștientizeze riscurile.
„Polițiștii le recomandă încă o dată părinților și elevilor să nu folosească pentru transport vehicule de ocazie. În primul rând nu puteți cunoaște starea tehnică a vehiculului, identitatea și calitatea șoferului, capacitatea acestuia de a conduce pe drumurile publice. În plus, vă expuneți unor pericole asociate care pot avea urmări din cele mai grave. Nu vă încredințați viața unor persoane necunoscute și utilizați doar mijloacele de transport autorizate, microbuze școlare sau vehicule care efectuează curse autorizate”, este mesajul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Comisarul-şef Ionuț Epureanu a mai precizat că s-a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.
Acesta a declarat că poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la secţiile şi posturile comunale, au demarat deja activități de informare și responsabilizare în comunitățile locale, fiind împărțite peste 2000 de orare personalizate cu recomandări preventive, corespondente fiecărei zile din săptămână.