Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava şi-a deschis porţile, pe perioada vacanţei de vară, pentru aproape 200 de boboci din clasele a V-a şi a IX-a, elevi proaspăt admişi în cadrul instituţiei, interesaţi de petrecerea timpului liber într-un mod amuzant, instructiv şi relaxant.
Cursuri de robotică, ateliere de filmare şi editare, dezvoltare personală prin teatru, experimente recreative de biologie şi fizică, muzicã a la española, cursuri de debate, poezie, limbă germană sau engleză sunt doar câteva dintre activităţile din oferta taberei de vară organizate de colegiu.
Iar numărul celor interesaţi a fost peste aşteptări. Peste 170 de viitori liceeni şi peste 20 de elevi de-a V-a au răspuns invitaţiei de a se întoarce pe băncile şcolii mai repede, de a-şi cunoaşte viitorii colegi şi de a participa la activităţi inedite alături de aceştia.
”La fel ca la celelalte două ediţii, activitatea pe care noi o organizăm în perioada 27 august - 7 septembrie are din plin parte de succes. Nu putem decât de ne bucurăm de acest lucru. Este o modalitate prin care ne-am propus să facilităm integrarea copiilor, adaptarea lor la viaţa şcolii noastre, familiarizarea cu viitorii lor colegi şi profesori”, a arătat Daniela Dungeanu, directoarea colegiului.
Aceasta a mai adăugat căîn activităţile taberei sunt implicaţi mai mulţi profesori ai liceului, viitorii diriginţi, voluntari – elevi ai liceului din clasele mai mari, membri ai cercurilor şi cluburilor şcolii şi, nu în ultimul rând, foşti elevi ai liceului, în prezent studenţi la universităţi de prestigiu din ţară şi din străinătate.
Activităţi pe gustul fiecăruia
Atelierul de film, coordonat de prof. Viorel Ieremie, a avut priză în rândul viitorilor boboci. Într-un cadru nonformal, prietenos, aceştia au luat contact cu o serie de noţiuni introductive din acest domeniu transdisciplinar.
„Cei mai mulţi au venit din curiozitate, iar de aici şi până la pasiune nu poate fi decât un pas. La acest atelier elevii vor învăţa ABC-ul ideii de film, asta înseamnă filmare, editare, actorie şi multă muncă postproducţie. Sper ca măcar o parte dintre aceşti boboci să devină membri ai Clubului <Video Art> şi cu ei să continuăm povestea, aşa cum o facem de 10 ani. Clubul <Video Art> este o formă de educaţie complexă care presupune îmbinarea mai multor discipline - literatură, muzică, desen, informatică, chiar dicţie”, a menţionat prof. Viorel Ieremie, coordonatorul Clubului „Video Art”. Acesta a mai arătat că atelierul din cadrul şcolii de vară nu se va rezuma doar la cursuri teoretice, participanţii urmând să pună în practică mare parte din noţiunile pe care le vor învăţa.
În topul preferinţelor elevilor au fost şi cursurile de robotică, de dezbateri, unde la prima sesiune au asistat circa 60 de elevi, de biologie, neuroştiinţe etc.
Este un cadru oportun pentru ca adolescenţii să-şi descopere pasiunea pentru un domeniu, să înveţe prin intermediul jocurilor şi experimentelor interactive, să fie creativi şi să-şi menţină vii curiozitatea şi dorinţa de a privi lumea cu bucurie şi interes.
Toate cursurile din cadrul şcolii de vară sunt gratuite.