Asociaţia Şomuzul, recunoscută de instanţe după îndelungi procese şi contestaţii din partea mai multor instituţii ale statului român, se pregăteşte pentru a-i apăra pe proprietarii care au avut terenuri sub luciurile de apă din zona Fălticeni.
Todirel Călugăriţa, preşedintele Asociaţiei Şomuzul, a anunţat că toate aspectele care ţin de această chestiune delicată, care se prelungeşte nepermis de ani de zile, vor fi luate în discuţie în cadrul Adunării Generale de alegeri care este programată duminică.
Principalul aspect care va fi analizat este demararea procedurilor de executare silită a Comisiei Comunale de Fond Funciar Rădăşeni pentru refuzul de a-i împroprietări pe oamenii care aveau titluri de proprietate emise pe terenurile de sub luciurile de apă, titluri emise în perioada 1997-2002.
Un alt punct care va fi dezbătut este trimiterea unei adrese către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, prin care această instituţie va fi întrebată de ce a întârziat nepermis de mult punerea în posesie a celor care au titluri de proprietate sub luciurile de apă. Este vorba de terenurile aflate la Acumularea Şomuz II Moara, pe o suprafaţă de 33 de hectare, respectiv 250 de hectare aflate sub apele mai multor iazuri, printre care Pocoleni şi Roşia, iazuri aflate în administrarea Pescoliv.
„Punerea în posesie cu terenuri a celor care deţineau titluri de proprietate emise atât în baza Legii 18/1991, cât şi a Legii 1/2000 trebuia încheiată în ianuarie 2001. Or, după 17 ani, situaţia nu a evoluat absolut deloc în favoarea adevăraţilor proprietari de terenuri, care nu doar că au fost privaţi de terenuri, dar mulţi nu au avut nici un beneficiu de pe aceste terenuri, şi mă refer aici la arenda care trebuia plătită de către cei care administrează luciurile de apă”, a arătat Todirel Călugăriţa.
Asociaţia Şomuz mai are în atenţie şi executarea silită a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Suceava, sens în care se va apela la un executor judecătoresc, iar în paralel se va depune o acţiune în instanţă pentru acordarea de daune pentru fiecare zi de întârziere în ceea ce priveşte refuzul de a-i împroprietări pe oameni cu terenurile de sub luciurile de apă.
Nu în ultimul rând, conducerea Asociaţiei Şomuzul va lua legătura cu o casă de avocatură pentru a se adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care să se pronunţe asupra nerespectării dreptului de proprietate de către statul român.