Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a prezentat principalele programe şi măsuri adoptate în România pentru modernizarea sistemului de sănătate, începând din anul 2016 şi până în prezent. Maricela Cobuz a arătat că politicile de guvernare din domeniul sănătăţii s-au axat foarte mult pe pacient, personalul medical, modernizarea infrastructurii medicale şi a legislaţiei în vigoare astfel încât să se alinieze politicilor europene, dar şi nevoilor şi cerinţelor pacienţilor. „Guvernarea PSD-ALDE a venit cu noi măsuri pentru sistemul de sănătate din România care au contribuit succesiv la modernizarea sistemului, la eficientizarea sistemului birocratic şi au adus multiple beneficii pentru pacienţi”, a spus Maricela Cobuz, care a precizat că în ceea ce priveşte legislatura parlamentară în domeniul sănătăţii, a fost şi este implicată direct în modificarea legilor prin faptul că face parte din Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
Deputatul PSD a amintit că, prin programul de guvernare, încă din prima lună a anului 2017 s-au alocat 770 de milioane de lei pentru achiziţia vaccinurilor pentru copii pe bugete multianuale, s-au alocat bani pentru toate programele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile rare, s-a extins programul Hepatita C pentru gradul de fibroză F3 şi au fost înfiinţate noi programe de screening. De asemenea, ea a arătat că la finalul lunii februarie 2017, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale au semnat ordinul de modificare şi completare a unui ordin prin care s-au redat indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi în grad de handicap, respectiv sindrom Down, cu ADHD, dislexie sau autism.
Cobuz a mai precizat că în primele şase luni ale anului 2017, Ministerul Sănătăţii a realizat investiţii în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, iar alte investiţii majore în infrastructura de sănătate au intrat în linie dreaptă.
Astfel, ea a arătat că au fost achiziţionate 277 de maşini de anestezie, destinate blocurilor operatorii din aproximativ 50 de unităţi sanitare.
Nu în ultimul rând, ea a mai spus că în ceea ce priveşte infrastructura domeniului sănătăţii, în anul 2017 au fost dotate secţiile de unitate primire urgenţe din spitalele universitare şi judeţene prin achiziţionarea a 5.472 de echipamente pentru 78 de spitale şi dotarea secţiilor ATI din spitalele universitare şi judeţene prin achiziţionarea a 277 de echipamente pentru 56 de spitale.
Cobuz a amintit şi că pe 9 ianuarie 2018 au fost semnate contracte în valoare de 19,8 milioane de euro pentru dotarea a 34 de spitale din ţară şi din Capitală, spitale care vor fi dotate cu 14 echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf, 24 de echipamente de Rezonanţă Magnetică Nucleară şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Deputatul PSD a precizat că un exemplu de bună practică este Spitalul Judeţean Suceava, care a primit un asemenea aparat RMN.