Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 191 (6901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Ca la nebuni

În timp ce groapa ecologică de la Moara stă nefolosită, pe malul râului Suceava, după fosta Termica, a apărut un munte de gunoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Suceava, ca la nebuni. Avem o groapă ecologică de gunoi, recepţionată şi bună pentru a fi pusă în funcţiune, dar acea groapă are lacăt pe ea. Şi nu de azi, de ieri, ci din februarie 2016, adică de 2 ani şi 6 luni. În timp ce la Moara totul este mort, gunoiul este aruncat în continuare pe câmp, în aşa-numitele depozite temporare.

De exemplu, gunoiul care s-a strâns din municipiul Suceava a ajuns într-un astfel de depozit temporar. Este vorba de un teren amplasat în apropiere de fosta groapă de zgură a defunctei Termica, acolo unde Diasil a ridicat deja un munte de gunoaie.

Mii de tone de gunoi au fost aduse deja aici, iar activitatea a fost stopată de intervenţia celor de la Garda de Mediu Suceava, care la finalul lunii iulie au decis să suspende autorizaţia de funcţionare. Măsura a fost luată după ce firma Diasil, proprietara platformei temporare, nu a dus la îndeplinire o serie de obligaţii trasate de comisarii Gărzii de Mediu Suceava la un control anterior. În afara suspendării autorizaţiei de funcţionare, Garda de Mediu le-a aplicat celor de la Diasil şi o amendă de 50.000 de lei.

În aceste condiţii, firma Diasil a fost obligată să transporte gunoiul către alte platforme temporare, respectiv la Gura Humorului, la propriul depozit, şi la Ilişeşti, la depozitul celor de la Ritmic.

Mai trebuie spus că muntele de gunoi din lunca râului Suceava, de lângă fosta groapă de zgură, va trebui relocat în depozitul ecologic de la Moara. Fireşte, când acesta va fi deschis.

La această oră, situația de fapt este următoarea: licitația pentru desemnarea operatorului la depozitul de la Moara a fost contestată în data de 8 august, de către unul dintre participanți, și se așteaptă răspunsul de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar asta nu înseamnă şi finalul epopeii, pentru că există posibilitatea unei acţiuni în instanţă.

 

Utilajele de la depozitul ecologic de la Moara, ieşite din garanţie de 1 an şi 6 luni

Interesant este că utilajele cu care se va derula exploatarea depozitului ecologic de la Moara au ieşit din garanţie încă de acum 1 an şi 6 luni. În valoare de 650.000 de euro, utilajele pentru funcţionarea depozitului ecologic de la Moara au fost aduse în perioada 2013-2014, şi cele mai multe aveau ca termen de garanţie 12 luni de la data livrării.

Practic, firma care va câştiga licitaţia pentru exploatarea depozitului ecologic de la Moara va avea de rezolvat şi această problemă, una deloc simplă.

Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara este parte integrantă a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava şi are o valoare de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).

Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.

SMID înseamnă construcţia a două noi depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, a inclus construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În timp ce groapa ecologică de la Moara stă nefolosită, pe malul râului Suceava, după fosta Termica, a apărut un munte de gunoi.
 Vizualizări articol: 2002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În timp ce groapa ecologică de la Moara stă nefolosită, pe malul râului Suceava, după fosta Termica, a apărut un munte de gunoi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei