9.802 elevi din judeţ care provin din familii nevoiaşe vor primi, din toamnă, rechizite gratuite, beneficiari ai acestor pachete fiind elevii din clasele primare şi gimnaziale.
La clasa pregătitoare se estimează că 1.384 de boboci vor primi rechizite prin intermediul acestui program social, din clasele I-IV sunt 4.459 de beneficiari, iar din clasele de gimnaziu 3.959 de elevi vor primi cele necesare şcolii.
Sprijinul este bine-venit mai ales că programul lansat de Guvernul României se adresează familiilor cu venituri foarte reduse. Cu toate acestea, cel puţin în cazul elevilor din clasele primare, valoarea pachetelor de rechizite a rămas aceeaşi de la debutul programului, mai exact din 2001.
Sumele alocate pentru rechizite şcolare sunt diferenţiate în funcţie de nivelul de învăţământ, după cum urmează: 25 de lei pentru elevii învăţământului primar şi 30 de lei pentru elevii aparţinând ciclului gimnazial.
Din 2001, doar suma alocată pentru pachetele elevilor din V-VIII s-a majorat, însă creşterea este jenantă raportat la perioada de timp scursă de la debutul programului, 5 lei, de la 25 de lei la 30 de lei.
Sumele sunt aproape derizorii având în vedere nevoile elevilor, cerinţele profesorilor şi sumele pe care părinţii le investesc, la fiecare început de an şcolar, în rechizitele celor mici.
Mai mult, documentaţia pentru accesarea rechizitelor este foarte stufoasă, iar mulţi consideră că aproape nu merită efortul. Lista documentelor care trebuie ataşate la dosar este foarte lungă, astfel că multe dintre aceste pachete cu rechizite rămân în depozitul Inspectoratului Şcolar Suceava.
Fondurile necesare pentru achiziţionarea acestor rechizite se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei, însă pentru anul 2018-2019, Inspectoratul Şcolar Suceava are suficiente pachete în depozit pentru cei aproape 10.000 de beneficiari.
Ce conţin pachetele
Rechizitele trebuie să ajungă la elevi până la jumătatea lunii octombrie, potrivit calendarului naţional.
„Şcolile trimit necesarul către Inspectoratul Şcolar, iar IŞJ centralizează aceste cereri”, menţionează reprezentanţii instituţiei.
Conţinutul pachetelor variază de la clasă la clasă. Copiii de la clasa pregătitoare vor primi un ghiozdan, două caiete de desen, unul dictando, unul matematică, dar şi creioane de scris, creioane colorate, acuarele, plastilină, planşetă de lucru, lipici, hârtie glasată, penar şi radieră. Toate în valoare de aproximativ 25 de lei. Cei din clasa I vor primi caiete tip I şi tip II, câte un caiet special pentru abecedar şi matematică, un caiet de desen, un stilou cu 24 de rezerve, creion, creioane colorate, radieră, beţişoare, penar, acuarele, riglă, copertă de plastic pentru caiet, totul pus într-un ghiozdan. Copiii de clasele II-IV au în pachet 11 caiete dictando, caiete de matematică, caiet de desen, pix, creioane, penar, acuarele, radieră, ascuţitoare, vocabular, creioane colorate, şablon cu harta României şi coperţi din plastic pentru caiete. Pachetele pentru gimnaziu, pentru elevii din clasele V-VII, cuprind caiete studenţeşti, dar şi în format clasic dictando şi matematică, caiete de biologie, geografie, muzică şi desen, creioane, radieră, pix, ascuţitoare şi o trusă de geometrie. Elevii de clasa a VIII-a urmează să primească în ghiozdan 17 caiete dictando şi de matematică, o radieră, un pix, o ascuţitoare, câte două caiete de geografie şi biologie, câte un caiet de muzică şi desen, precum şi creioane.