Primii 80 de candidați cu domiciliul în mediul rural înscriși pentru admiterea la programele de licență (zi) ale Universității din Suceava beneficiază de scutire de la plata taxei de înscriere, informează reprezentanții instituției.
Măsura face parte dintr-un proiect de susținere a accesului la educație superioară pentru tinerii din medii defavorizate.
De altfel, USV a mai implementat în cadrul sesiunii de admitere din acest an măsuri de sprijin pentru absolvenții din mediul rural.
Instituția a alocat, în premieră în acest an, 38 locuri pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat care provin din licee din mediul rural, motivându-i pe aceștia să-și continue studiile. Potrivit statisticilor, elevii din mediul rural participă într-un procent mult mai mic la niveluri superioare de educație - liceu și universitate.
Sesiunea de toamnă a concursului de admitere de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) demarează peste două săptămâni, pe 10 septembrie.
Locuri disponibile
Peste 450 de locuri fără taxă sunt disponibile la nivel de licență, masterat și doctorat pentru sesiunea de admitere din toamnă. Informaţii detaliate despre locurile disponibile pentru fiecare program pot fi găsite pe pagina www.admitere.usv.ro.
Potrivit USV, oferta programelor de licenţă ale celor 10 facultăţi cuprinde, pentru candidații din România, 297 de locuri bugetate (dintre care un loc este destinat absolvenților de licee din mediul rural, iar 7 locuri candidaţilor de etnie romă) şi 653 de locuri cu taxă. Forma de învăţământ la distanţă (ID) beneficiază de un număr de 300 de locuri, repartizate pe 9 programe de studii.
Pentru studiile universitare de masterat, candidații români pot candida pe cele 105 de locuri fără taxă, dintre care 9 pentru candidații de etnie romă, şi 600 de locuri cu taxă. De asemenea, la programele de conversie profesională mai sunt disponibile 200 de locuri.
În această sesiune, USV va avea un centru de înscrieri și înmatriculări la Vatra Dornei, care va funcționa în sala de conferințe a Centrului de Pregătire și Formare Continuă al Universității, situat pe Strada Parcului, nr. 25B.
Tot pe 10 septembrie va fi demarat procesul de admitere la studiile de doctorat, pentru care universitatea scoate la concurs 49 de locuri (dintre care 2 locuri pentru rromi, 25 cu bursă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, şi 24 fără bursă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă şi cu frecvenţă redusă). 12 locuri sunt destinate etnicilor români de pretutindeni (10 dintre acestea fiind cu bursă). Acestora li se mai adaugă 70 de locuri cu taxă.
Pentru a confirma locul ocupat, candidatul declarat admis are obligaţia de a se înmatricula cel târziu până la data de 19 septembrie.