„Sărbătoarea Muntelui” de pe Rarău a atras şi anul acesta câteva mii de suceveni şi turişti. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina şi a încheiat seria de manifestări care au avut loc în august, „Luna Diasporei”. „Sărbătoarea muntelui” a avut loc în Munceii Rarăului, acolo unde spectatorii au avut parte atât de spectacole populare cu artişti de excepţie, dar şi de un peisaj superb, cu Pietrele Doamnei în fundalul scenei şi cu priveliştile minunate oferite de Rarău şi Giumalău. De asemenea, sucevenii şi turiştii au fost îmbiaţi să deguste din produsele de stână proaspăt preparate, de la balmoş şi până la diverse mâncăruri din carne de oaie. La acestea s-au adăugat şi produsele tradiţionale oferite de meşterii populari din judeţ prezenţi la eveniment.
Spectacolul organizat de „Sărbătoarea muntelui” a fost deschis de doi trâmbiţaşi din Mălini, după care pe scenă au urcat artiştii populari suceveni care le-au urat bun venit tuturor celor care au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment. Spectacolul a fost deschis de invitaţii speciali ai evenimentului, respectiv membrii Ansamblului folcloric „Plăieşii”, din Chişinău, Republica Moldova. În timpul spectacolului oferit de aceştia, pe scenă a fost invitat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care a subliniat faptul că „noi toţi avem această obligaţie să sărbătorim muntele”. „Muntele care este atât de generos cu noi. Unde e mai frumos decât aici, având în fundal Pietrele Doamnei, în frumoasa Bucovină, să avem o sărbătoare de excepţie la finalul lunii august. Mulţumesc Plăieşilor din Basarabia noastră dragă că aţi venit alături de noi. Și tot aici sunt prezenţi şi plăieşii lui Ștefan cel Mare, de aici, localnici, şi de la Fundu Moldovei şi de la Mălini şi alţi plăieşi care omagiază muntele”, a spus Flutur.
Flutur: „Muntele ne cheamă la schi în masivul Rărău”
Preşedintele CJ Suceava a adăugat că nu există loc mai potrivit decât Bucovina pentru a sărbători muntele. „Muntele ne-a găzduit şi ca turişti, crescători de animale, îndată ne dă lemne de foc pentru încălzit pe iarnă şi ne cheamă la schi în masivul Rărău”, a mai precizat şeful administraţiei judeţene. Gheorghe Flutur a amintit că „Sărbătoarea Muntelui” încheie Luna Diasporei, după un şir lung de evenimente dedicate sucevenilor plecaţi în afara graniţelor ţării. „Închidem Luna Diasporei, o lună care e o tradiţie pentru noi. Suceava are mulţi oameni care sunt plecaţi în afara graniţelor. Cred că s-au simţit bine aici, acasă, pentru că am avut fel de fel de evenimente dedicate Diasporei, dar şi celor de acasă. Mai puţin incidentele regretabile de la Bucureşti, care din păcate nu au nimic comun cu ceea ce facem noi aici, în Nordul ţării. Dar ne bucurăm că putem să aducem un respect şi pentru Diaspora”, a mai declarat Flutur.
De precizat că spectacolele organizate de „Sărbătoarea Muntelui” au fost completate de ansambluri tradiţionale din zona de munte a judeţului, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, precum şi de Ansamblul folcloric „Baltagul” - Monor, din Bistriţa-Năsăud.
La „Sărbătoarea Muntelui” de pe Rarău au participat şi deputaţii suceveni ai PNL, Dumitru Mihalescul şi Angelica Fădor, precum şi primarii din Câmpulung Moldovenesc, Sadova, Fundu Moldovei, Moldoviţa sau Crucea.