5.748 de elevi din clasa a VI-a vor găsi pe bănci manuale noi, tipărite după noile programe aprobate anul trecut, de Ministerul Educației.
Implementarea noilor programe pentru gimnaziu este eșalonată, începând din anul școlar 2017 - 2018, la clasa a V-a, urmând ca în anul școlar 2020 - 2021 să fie finalizată aplicarea lor, la clasele a VIII-a.
Manualele pe care le vor primi elevii sunt editate de Editura Didactică și Pedagogică, iar pentru unele discipline profesorii de la clasă pot alege din mai multe variante aprobate de ministerul de resort.
”Pentru fiecare disciplină sunt mai multe variante de manuale pe care profesorii le pot consulta. Clasele a VII-a și a VIII-a merg în lichidare cu actuala programă”, a explicat Cezar Anuței, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava.
Noile programe promit multe elemente de noutate, cu accent pe formarea competenţelor-cheie.
Cu toate acestea, elevii de clasa a VI-a vor avea parte și de câteva surprize neplăcute legate de noile manuale.
De exemplu, cărțile din care cadrele didactice le vor preda elevilor geografia este plină de greşeli încă de la primele pagini.
Pe harta care indică traseul Dunării, Turnu Măgurele este poziționat în locul orașului Drobeta-Turnu Severin, insula Ascension este scrisă "Asuncion” (care este de fapt capitala Paraguayului), iar Insula Falkland este scrisă greșit (”Insula Falkand)
De asemenea, Marea Moartă este plasată pe greşit pe hartă, în locul Mării Roșii, iar Sudanul de Sud nu figurează deloc.
Greșeli au fost depistate și într-unul dintre manualele de istorie care a primit „OK-ul” pentru a ajunge pe băncile elevilor.
Editura Didactică spune că le va corecta, însă doar în manualele digitale, exprimându-şi încrederea că acestea “nu sunt recurente”.
Manuale noi doar la clasa I
Manuale noi vor primi și circa 6.600 de elevi de la clasa I. Stocul de manuale de la clasele a II-a, a III-a și a IV-a va fi înnoit în proporție de maximum 20%, iar manualele de la clasa a V-a vor fi noi în proporție de maximum 15%.
Pentru reînnoirea stocului de manuale de la clasele VII - XII, ministerul a alocat pentru Suceava 440.865 de lei, urmând să fie înlocuite între 10 și 15% din manualele existente.