Oraşul Câmpulung Moldovenesc găzduieşte până duminică, 26 august, a III-a ediţie a Câmpulung Film Fest – o iniţiativă culturală care îşi propune să devină punct de întâlnire a publicului bucovinean cu producţii cinematografice tinere aparţinând spaţiului european şi internaţional.
Încă din prima zi, festivalul a beneficiat de prezenţa unor nume importante.
Documentarul ”Războiul regelui” a fost proiectat joi, 23 august, în cartierul Bodea, în prezenţa Principelui Nicolae al României, acesta transmiţând şi un scurt mesaj celor prezenţi cu privire la viaţa bunicului său, regele Mihai I, la deciziile luate în momente cheie, la însemnătatea familiei regale în cursul istoriei României. Alături de el a fost şi soţia sa, Alina Medforth-Mills.
Invitatele speciale ale evenimentului, criticul de film Irina Margareta Nistor şi actriţa Ileana Popovici, au asistat, de asemenea, la proiecţia documentarului.
„Războiul regelui” aduce în faţa cinefililor poveştile nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, cele ale unei decizii care a schimbat cursul istoriei
„Este povestea deciziei unui Rege care într-un punct critic în al Doilea Război Mondial a renunţat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliaţi şi a grăbit sfârşitul războiului. Este o poveste a intrigilor de palat. Şi o poveste a decepţiilor. De la Palatul Buckingham spre Bucureşti. De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, şantaj sub ameninţarea pistolului. Şi curajul unui tânăr rege ce a îndrăznit”, spun realizatorii.
În deschiderea festivalului au fost proiectate şi ”Narcis şi Fifi”, în prezenţa regizorului Şerban Racoviţeanu, dar şi filmele ”Anna” şi ”Picioarele ei periculoase”, reprezentând şcolile de film din Israel, respectiv Ungaria.
Acces liber
Festivalul de la Câmpulung continuă până duminică seară, iar programul complet al proiecţiilor poate fi consultat pe https://campulungfilmfest.com/ sau pe pagina de Facebook a evenimentului.
„La aproape douăzeci de ani de la închiderea ultimului cinematograf, festivalul îşi continuă misiunea de reintegrare în conştiinţa publică a mai multor spaţii urbane ieşite de pe harta comunităţii: sala fostului Cinema Luceafărul, Templul evreiesc, Sinagoga Veche, complexul BTT. Ca şi în cazul ediţiilor precedente, regizori străini vor fi oaspeţi ai Câmpulung Film Fest, aceştia creând puntea de legătură între cultura cinematografică a ţărilor invitate şi cea românească. Accesul la proiecţii este gratuit”, transmit organizatorii.
De asemenea, în premieră la Câmpulung, Daniel Miroţoi şi Andrei Sabie aduc în faţa publicului o expoziţie imersivă, de fotografie, arhitectură defensivă, film de arhivă, manifeste şi sunete, toate aniversând 100 de ani de la Primul Război Mondial în Bucovina. Expoziţia "liniepunctlinie" este găzduită de Cinema Luceafărul.
Câmpulung Film Fest este un eveniment organizat de Asociaţia Hasmaţuchi, în parteneriat cu Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.