Persoanele cu mobilitate redusă şi cele cu dizabilităţi care tranzitează sau folosesc serviciile de trafic aerian pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava sunt ajutate, de ieri, de voluntari SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. Şeful ISU Suceava, col. Costică Ghiaţă, a declarat, ieri, că această activitate vine în urma unei solicitări scrise a conducerii aeroportului, de a asigura zilnic prezenţa a doi voluntari SMURD, în intervalul orar 8.00-15.00, până în data de 30 septembrie.
„Persoanele desemnate să efectueze activitatea pe bază de voluntariat în cadrul aeroportului vor fi prezente atât în spaţiile publice ale aerogării, cât şi în zonele securizate, respectiv în aeronave. Rolul lor este de a veni în sprijinul persoanelor cu mobilitate redusă sau cu dizabilităţi care tranzitează/folosesc serviciile de trafic aerian pe Aeroportul Suceava”, a declarat şeful ISU. El a subliniat că pentru activitatea la aeroport s-au înscris voluntari din seriile mai vechi, care au făcut parte din echipajele de prim ajutor de pe ambulanţele SMURD şi au acumulat experienţă în intervenţiile de urgenţă. De asemenea, a precizat col. Ghiaţă, voluntarii nu au nici o responsabilitate în ceea ce priveşte activitatea medicală, aceasta fiind asigurată de medicul aeroportului, dar în caz de nevoie oricare dintre ei este capabil să acorde primul ajutor de bază şi să solicite asistenţă medicală în sprijin mult mai rapid deoarece sunt prezenţi permanent în aerogară.
Este prima solicitare de acest gen primită de Inspectoratul de Urgenţă Suceava, de la o instituţie publică, să asigure servicii cu voluntari SMURD. „Având în vedere modul în care voluntarii noştri au acţionat până acum, în echipajele SMURD, la corturi în perioada caniculară, la manifestările cu public numeros, am considerat că putem asigura acest post de asistenţă pentru persoanele cu mobilitate redusă. Câştigul este foarte mare atât pentru public, pentru că vin în ajutorul celor care au nevoie, dar şi pentru ei, deoarece îşi perfecţionează abilităţile”, a mai spus colonelul Ghiaţă.
Precizăm că transportul voluntarilor este asigurat de aeroport.
ISU Suceava are peste 300 de voluntari SMURD, care au urmat cursurile de prim ajutor şi au susţinut examenul de absolvire. După examen, în funcţie de timpul pe care îl au disponibil, ei îşi continuă activitatea de pregătire în cadrul ISU, inclusiv prin completarea echipajelor de pe ambulanţele SMURD de prim ajutor, ca al patrulea membru. Marea majoritate a voluntarilor suceveni ai SMURD sunt elevi şi studenţi. Ceilalţi sunt angajaţi din diverse domenii de activitate, care fac voluntariat în zilele libere sau după orele de program. Voluntarii SMURD nu au absolut nici un beneficiu, în afara experienţei pe care o capătă pentru intervenţie rapidă şi acordarea primului ajutor în cunoştinţă de cauză.