Absolvenţii de gimnaziu care vor să înveţe o meserie care să le permită integrarea rapidă pe piaţa muncii şi câştiguri frumoase se pot înscrie în continuare în învăţământul profesional. Sesiunea de toamnă a admiterii începe la finele acestei luni, iar elevii interesaţi se pot înscrie în clasele de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă.
La nivelul judeţului, sunt disponibile peste 800 de locuri pentru domenii şi specializări variate.
La Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava oferta educaţională pentru anul şcolar 2018-2019, învăţământ profesional, etapa a II-a, cuprinde 71 de locuri, iar perioada de admitere este programată pentru perioada 31 august - 3 septembrie.
Potrivit reprezentanţilor unităţii, locurile libere sunt în domenii diverse, calificările dobândite oferind flexibilitate pe piaţa muncii.
Acestea au fost stabilite exclusiv în baza solicitărilor agenţilor economici, astfel încât fiecare elev are asigurat un loc de practică pe toată perioada desfăşurării studiilor şi şanse crescute de angajare după finalizarea celor trei ani.
23 de locuri sunt libere la clasa de Tâmplar universal (agenţi parteneri - Moldomex, Dinadrom, Betrom Prod, Palagheanu Joinery, Global Design), iar pentru calificarea Instalator instalaţii încălzire centrală sunt disponibile 12 locuri (agent partener - Loial Impex).
În clasa de Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic sunt libere 14 locuri (parteneri - Symmetrica, Loial Impex, Trutzi), Sudor - 13 locuri (Symmetrica, Trutzi), Electrician constructor - 9 locuri (parteneri - Sysems Msmi Electric SRL, SC Loyal Impex SRL).
Reprezentanţii colegiului subliniază că cele mai importante motive pentru a alege învăţământul profesional de la Colegiul „Petru Muşat” sunt: condiţiile de formare – profesori dăruiţi şi bine pregătiţi, ateliere bine dotate pe o ofertă diversificată; un loc de muncă asigurat la finalizarea şcolarizării datorită parteneriatului cu agenţi economici puternici; oferta activităţilor extraşcolare este una generoasă (cursuri de dezvoltare personală şi antreprenoriat).
"A alege să urmezi un învăţământ profesional este o decizie ce are în centrul său valorizarea meseriei şi dorinţa de a fi sigur pe construirea unui viitor realist, eficient atât la nivel personal, cât şi pentru societate. Şcoala profesională nu trebuie să fie o a doua opţiune, ci posibilitatea de a învăţa o meserie cerută de o piaţă a muncii deficitară de mână de lucru calificată şi, implicit, de a accesa rapid un loc de muncă”, a transmis prof. Maria Teodoreanu, directoarea Colegiului „Petru Muşat”.