Transformarea parcului Şipote într-o zonă de agrement de care să se poată bucura sucevenii cât mai curând ţine de voinţa politică, conform primarului Ion Lungu, care consideră că amenajarea acestuia poate fi făcută în şase luni de la preluare.
Edilul sucevean a spus că se fac deja paşii necesari pentru solicitarea preluării pădurilor-parc de la Cetate şi din Zamca, ca urmare a apariţiei cadrului legal pentru acest demers.
„A fost publicată în Monitorul Oficial Legea 220 privind transmiterea unor suprafeţe de fond forestier în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale. Prin urmare vom intra în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre pentru transferul unei suprafeţe totale de 156,28 ha, din care 50,56 ha parcul Şipote şi 105,72 ha în zona Zamca.
Mi-aş dori, dacă este posibil, ca aceste suprafeţe să ajungă anul acesta la municipalitate, astfel încât să bugetăm pentru 2019 lucrări de intervenţie acolo – exact ce prevede legea: căi de acces, iluminat, bănci şi terase uşoare. Într-o jumătate de an putem dezvolta o zonă de agrement care să fie uşor la dispoziţia sucevenilor, fiind foarte aproape de zonele locuite”, a declarat primarul Ion Lungu.
Conform acestuia, tot ce mai este necesar acum este „voinţă politică”, încât Guvernul să dea aceste suprafeţe, motiv pentru care a făcut apel la toate forţele politice din judeţ să sprijine acest demers.
„Dacă există voinţă politică, la foc automat, în două luni, ar trebui să se aprobe transferul acestor păduri-parc”, a adăugat Lungu.
Amenajările permise în pădurile-parc care vor fi preluate de administraţiile locale, conform legislaţiei, sunt: alei realizate din materiale ecologice de maximum 2 metri lăţime sau piste pentru biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, dar şi construcţii provizorii din lemn, de maximum 15 mp suprafaţă.