O nouă intervenţie chirurgicală în premieră pentru Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va fi efectuată, joi, de chirurgi ai secţiei Ortopedie, în colaborare cu un profesor doctor de la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria. Chirurgul ortoped Mircea Alexandru Macovei a declarat, ieri, că este vorba despre artroscopia de gleznă, intervenţie realizată, de regulă, doar în clinicile universitare. Dotarea spitalului sucevean şi pregătirea specialiştilor permit însă extinderea artroscopiilor şi la cea de-a treia articulaţie, ca importanţă, după cea a genunchiului şi a umărului.
Pacienta căreia îi va fi „curăţată” articulaţia gleznei are 41 de ani şi suferă de artroză tibio-tarsiană decompensată algic (dureroasă).
”În urmă cu mai bine de doi ani am început să practicăm şi noi, la Suceava, artroscopia. Primele intervenţii au fost la genunchi şi s-a ajuns la tratarea afecţiunilor genunchiului în totalitate, atât de menisc, cât şi de ligamente. S-a trecut apoi la artroscopia umărului, unde tratăm o parte dintre afecţiuni şi acum se doreşte trecerea la artroscopia de gleznă, a treia articulaţie, ca importanţă. Toate acestea vor fi completate de utilizarea tehnicii Angel PRP”, a declarat dr. Macovei.
Medicul care va opera mâine pe gleznă este şeful secţiei Ortopedie din spital, dr. Răzvan Bandac.
Potrivit doctorului Macovei, medicii ortopezi din Spitalul de Urgenţă Suceava au ajuns să realizeze cel puţin o artroscopie de genunchi/zi, având până acum peste 1.000 de astfel de intervenţii, o operaţie de ligamente/lună, iar de menisc - două, trei operaţii/săptămână.
La umăr se realizează artroscopii de diagnostic, intervenţii de „curăţare” de articulaţii şi suturi de tendoane cu ancore şi şuruburi speciale. Această din urmă intervenţie chirurgicală durează, în medie, 4-5 ore.