miercuri, 22 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 185 (6895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Festivalul „Cântecul cetinii”, la Dorna Arini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În zilele de 18 şi 19 august, în comuna suceveană Dorna Arini a avut loc cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului „Cântecul cetinii“, un eveniment organizat de Consiliul Local al comunei Dorna Arini, Căminul Cultural „Savin Alexievici“ şi Centrul Cultural „Bucovina“ Suceava.

La manifestările dedicate acestui eveniment au participat ansambluri folclorice şi interpreţi de renume din ţară, din nordul Bucovinei, dar şi din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul manifestărilor au avut loc sfinţirea şi inaugurarea Căminului Cultural “Savin Alexievici”, situat la intrarea în satul Cozăneşti, în centrul reşedinţei de comună, vernisajul Colecţiei Etnografice “Pădurea, leagăn de civilizaţie a răzeşilor Dornei” a profesorului Mihai Vleju şi vernisajul expoziţiei artiştilor plastici din promoţia 1970 a Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, participanţi la Tabăra de creaţie “Pe urmele Vitoriei Lipan”.

 

Fotbal şi parada hipică

Manifestările au început sâmbătă, cu activităţi sportive care au inclus şi meciul de fotbal dintre echipele Arinu Dorna Arini şi FC IMR Crucea, scor final 5-3, şi un spectacol ecvestru – parada cailor, coordonat de un cunoscut crescător de cabaline, Virgil Cioată. Parada a fost deschisă de perechea de frizieni, Peter şi Viki, de la Domeniul Cailor – Bucovina, urmaţi de o trăsură trasă de doi armăsari semigrei ai lui Virgil Cioată.

La paradă au participat majoritatea cailor din zonă, unii au tras trăsuri elegante, alţii căruţe împodobite cu covoare ţesute de gospodinele din zonă, iar poneii au fost conduşi de copii. Nu au lipsit nici armăsarii care au purtat în şa pe cei care îi îngrijesc zi de zi, evenimentul hipic fiind savurat de localnici, dar mai ales de turişti.

 

O zi dedicată folclorului

Spectacolul de duminică a fost deschis de membrii Ansamblului „Brăduleţul” din Dorna Arini, ansamblu fanion al comunei, înfiinţat şi pregătit de învăţătorii Paraschiva şi Florin Lateş.

În Anul Centenarului nu puteau lipsi cântecele patriotice interpretate de Ovidiu Homorodean. Cu o voce de o rară bogăţie timbrală şi expresivitate, cu melodii bine alese, solistul din Orăştie a “intrat” în inimile celor care au ajuns în ţară doar pentru a-şi petrece concediul şi împreună “cu cei care sunt români oriunde ar fi în lume” a cântat “cântece de suflet românesc”, recitalul patriotic începând cu “Treceţi batalioane române Carpaţii”. A continuat cu “Basarabie frumoasă”, melodie care a adus lacrimi şi emoţie pe obrajii invitaţilor de peste Prut.

Spectacolul folcloric “Cântă Dorna”, prezentat de Doru Bighiu, a continuat în aplauzele publiculuicu Ilioara Ştefănel,Ciprian Petroaei, Ansamblul “Străjerii Bucovinei”, Ansamblul “Dorna Dorului”, Ilie Caraş, Andreea Chisăliţă, Petronela Rusu, Daiana Ivaşcu, Emilia Petronela Frumuşanu, Mădălina Lupu Popi, Sebastian Galan, Ana Maria Ignat, Alexandra Negru, Ioana Moraru şi grupul “Cântec de la munte”. După recitalul de excepţie al lui Mihai Ciobanu, seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

 

„Împreună şi la bine, şi la greu”

Manifestare de referinţă pentru folclorul din Bazinul Dornelor, “Cântă Dorna” „are ca scop transmiterea fondului de valori al creaţiei populare, o datorie de suflet pentru copii, tineri şi adulţi, solişti consacraţi sau tineri învăţăcei ai muzicii şi dansului popular”, după cum ne-a spus primarul Ioan Moraru.

Printre oaspeţi s-au numărat prefectul Mirela Adomnicăi, Cristian Şologon - subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, deputaţii Emilian Havrici şi Angelica Fădor, consilierul judeţean Gheorghe Apetrii, Viluţ Mezdrea - primarul comunei Poiana Stampei, Viorel Maxim - primarul comunei Iacobeni şi o delegaţie din Sărata Galbenă, Republica Moldova, condusă de primarul localităţii, Mihai Lozovoi, şi viceprimarul Ioan Solcan.

Prefectul Mirela Adomnicăi a adresat un cuvânt de bun venit oaspeţilor din Republica Moldova şi celor din Franţa, care “sunt mai mult de-ai casei la cât de des au ajuns la Dorna Arini”, după care s-a adresat locuitorilor comunei Dorna Arini.

“Vreau să transmit, prin prezenţa mea aici, toată susţinerea pentru comuna dumneavoastră, pentru domnul primar şi îmi doresc să fim împreună şi la bine, şi la greu. Vremurile sunt complicate, de aceea, şi după momentul artistic al lui Ovidiu Homorodean care a făcut apel în Anul Centenar la simţul nostru patriotic, poate ar trebui să ne gândim mai mult la ceea ce ne uneşte decât la ceea ce ne dezbină”, a spus Mirela Adomnicăi.

 

Căminul Cultural “Savin Alexievici” a fost sfinţit

De sărbătoarea comunei, sfinţirea de către preoţii parohi şi inaugurarea Căminului Cultural “Savin Alexievici”, situat la intrarea în satul Cozăneşti, în centrul reşedinţei de comună, a fost darul oferit de autorităţile locale cetăţenilor din cele şase sate componente. Clădirea construită în urmă cu mai bine de 60 de ani după proiectul şi cu lemnul adunat de un om căruia îi plăceau cartea şi cultura, Savin Alexievici, a avut nevoie de lucrări de consolidare, renovarea şi înfrumuseţarea interiorului şi exteriorului, realizarea de grupuri sanitare, încălzire, înfiinţarea de spaţii pentru lectură, un muzeu, dar şi modernizarea sălii de spectacole, inclusiv achiziţionarea de aparatură de sunet şi lumini.

După oficierea serviciului religios de sfinţire a Căminului Cultural, cei trei preoţi au apreciat iniţiativa primarului Ioan Moraru şi a Consiliului Local de a “reda strălucirea de altădată a clădirii” şi au mulţumit celor care s-au ostenit, s-au implicat în reabilitarea şi modernizarea imobilului cu destinaţie culturală, folosind banul public, al cetăţeanului.

“Ne bucurăm că vedem căminul nostru împodobit în straie de sărbătoare, cu lucrări frumoase, făcute cu simţ de răspundere. A fost multă osteneală şi trudă, noi, preoţii, purtăm în rugăciune toată echipa, ca să vă ajute Dumnezeu să sporiţi şi să păşiţi cu dreptul pe drumul vieţii”, a fost mesajul slujitorilor bisericii.

Prezent la momentul inaugural al noii locaţii cu destinaţie culturală, deputatul Emanuel-Iuliu Havrici a felicitat preoţii pentru slujba emoţionantă, pe primarul Ioan Moraru pentru că localitatea are “un cămin frumos, cu mult peste ceea ce ne-am aşteptat”.

“M-aş bucura tare mult dacă am avea parte şi de cultură în acest aşezământ. Unii au senzaţia că pot învinge cu sabia, dar adevărul este că putem învinge doar învăţând carte. Asta trebuie să transmitem tinerilor care sunt aici, alături de noi: să studieze. Să citească, pentru că lectura ne dă putere şi înţelepciune”, a precizat deputatul Emanuel-Iuliu Havrici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Cântecul cetinii”, la Dorna Arini.
 Vizualizări articol: 1421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul „Cântecul cetinii”, la Dorna Arini5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei