Un sucevean care era dat în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în baza unei condamnări definitive într-un dosar de trafic de persoane privind suceveni duşi la furat peste hotare, a ajuns de câteva zile în România, sub escortă, extrădat din Italia. Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”, era reţinut pe teritoriul Italiei, iar zilele trecute autorităţile judiciare peninsulare au dispus extrădarea suceveanului. Măsura de dare în urmărire a acestuia a fost deja revocată, iar Robu nu mai figurează ca urmărit.
Bărbatul în vârstă de 45 de ani primise la prima instanţă 10 ani de închisoare cu executare, iar la apel a beneficiat de reducerea condamnării, până la 6 ani de închisoare. De altfel, toţi inculpaţii au scăpat cu pedepse semnificativ diminuate la apel.
În acelaşi dosar au fost judecaţi şi condamnaţi, printre alţii, şi Valentin Donu, zis „Jaronka”, Sever Şutu, fost Leonte, sau Adrian Thiel, fost Şerşeniuc.
Cea mai grea pedeapsă a primit-o Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”.
Condamnarea a rămas definitivă în luna noiembrie a anului trecut, însă „Porcu” nu a fost de găsit pentru a fi încarcerat, fiind fugit în străinătate.
Cristian Mihail Robu, fost Hoidrag, zis „Porcu”, a fost judecat ca lider al grupării care s-a constituit încă din anul 2003. Din start se poate observa că este vorba de fapte foarte vechi, fapt de care unii dintre inculpaţi au reuşit să profite.
Gruparea a avut ca scop racolarea şi exploatarea de victime minore, prin obligare sau determinare la comiterea de infracţiuni de furt şi tâlhării pe teritoriul Germaniei sau Austriei.
Anchetatorii, procurorii DIICOT Suceava, au ajuns la concluzia că victimele erau alese în aşa fel încât să nu poată provoca prea multe neplăceri. Astfel, erau alese persoane din familii cu resurse materiale minime, multe dintre ele dezorganizate, cu mulţi fraţi, din cartiere mărginaşe ale municipiului Suceava. Marea majoritate a victimelor lucrau ca „şoareci” pe microbuzele maxi-taxi din Suceava sau făceau parte din anturajul acestora şi erau cunoscuţi de o parte din membrii grupării, prin intermediul căreia ceilalţi traficanţi reuşeau să afle rapid preocupările incipient infracţionale sau infracţionale cu care erau cunoscuţi aceştia. Cei care aveau „stofă” pentru comiterea de infracţiuni erau racolaţi şi duşi în străinătate, fiind cazaţi tot de membri ai grupării, una care era bine structurată pe mai multe paliere, au arătat procurorii care i-au trimis în judecată pe inculpaţi.
Membrii grupării apelau adesea la violenţă faţă de cei pe care îi puneau să fure şi care erau timoraţi în special de ameninţările celor cunoscuţi ca grei ai lumii interlope sucevene.
Inculpaţii din acest dosar au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri, care depăşesc suma de 30.000 de euro, către victimele pe care le-au traficat.
Alte persoane trimise în judecată în acelaşi dosar au avut mai mult noroc, şi asta pentru că procesul penal demarat împotriva lor a încetat ca urmare a intervenirii prescripţiei faptelor.