Un calendar pentru 2019, dedicat cauzei feministe, a fost realizat de un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială Mitocu Dragomirnei, sub coordonarea profesorului de istorie şi de educaţie socială Maricel Mihai Acatrinei. În paginile calendarului sunt cuprinse fotografiile şi biografiile sumare a 12 femei puternice, cu realizări deosebite în domeniile lor de activitate: medicul român Ana Aslan, fondatoarea primului institut de geriatrie, Valentina Tereshkova, prima femeie care a zburat în spaţiu, Indira Gandhi, prima femeie prim-ministru al Indiei, Wangari Maathai, activist ecologist, Ada Lovelance, primul programator de calculatoare, Clara Barton, fondatoarea Crucii Roşii americane, Amelia Mary Earhart, aviator şi activist pentru drepturile femeilor, Maica Tereza, fondatoarea Ordinului Misionarii Carităţii, Sylvia Punkhurst, membru marcant al Mişcării Sufragetelor, Emma Watson, susţinătoare a Campaniei HeForShe, de solidaritate pentru emanciparea femeilor, Marie Curie, om de ştiinţă, prima femeie care a câştigat Premiul Nobel în fizică, şi Jane Fonda, actriţă şi activistă pentru drepturile femeilor.
Profesorul Acatrinei a afirmat că ideea acestui proiect i-a venit în urma unui incident pe care l-a observat între doi elevi, la şcoală, din care a tras concluzia că „băieţii şi fetele de la şcoală au o concepţie şi percepţie eronată despre cavalerism şi despre demnitatea umană, mai ales când e vorba de fete”.
”Pământencele, jumătatea care contează”
„Atitudinea şi comportamentul băieţilor faţă de fete, bullyingul, sub toate faţetele lui, prejudecăţile şi tradiţiile retrograde, care se perpetuează din generaţie în generaţie, sunt o realitate cotidiană. La orele de educaţie socială le vorbesc elevilor despre drepturile copiilor, despre drepturile femeilor şi ale animalelor, dar cred că trebuie să facem mai mult”, a arătat profesorul. Asta l-a determinat să iniţieze un „proiect-acţiune dedicat tuturor feministelor care vor să-şi cunoască, să utilizeze şi să promoveze egalitatea de gen în toate domeniile vieţii sociale”, pe care l-a intitulat „Nici văzute, nici cunoscute”.
Parte din proiect este acest calendar de culoare roz, „culoarea-simbol a mişcării feministe globale”, care are sloganul ”Pământencele, jumătatea care contează” şi care are pe copertă imaginea a trei fete - o musulmană, o europeană şi o asiatică – pentru a simboliza universalitatea problemei.
Elevii care au lucrat împreună cu profesorul Acatrinei la realizarea calendarului sunt Gabriela Mihaela Maftei, clasa a VIII-a, Debora Nistiriuc, clasa a VII-a, Ioana Roşu, clasa a VII-a, Naomi Nistiriuc şi Laurenţiu Bilauca. Ei s-au implicat „în mod creativ”, după cum a spus profesorul, care totodată şi-a exprimat dezamăgirea că băieţii din şcoală au fost mai puţin receptivi.
El a subliniat şi colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu prof. Adina Lăcrămioara Ignat, precum şi susţinerea de care s-a bucurat din partea directorului Daniela Lăcrămioara Domşa.
Profesorul Mihai Acatrinei a afirmat că celelalte componente ale proiectului său de educaţie socială vizează formarea unei trupe de teatru a elevilor şi a unei reviste scrise de copii. „Doresc implicarea unui număr cât mai mare de elevi, cu acceptul părinţilor lor, pentru că astfel de acţiuni le sunt utile şi în viaţa lor viitoare”, a mai spus el.