Scandal cu îmbrânceli şi violenţe între un poliţist local din Rădăuţi şi deputatul USR de Dolj Adrian Claudiu Prisnel, ultimul fiind însoţit de alte trei persoane. Incidentele au avut loc lunea trecută, mai întâi în faţa Primăriei Rădăuţi şi apoi în incinta acestei instituţii, în biroul Poliţiei Locale.
În jurul orei 17.30, poliţistul local Alexandru Mihai Gavril, de 31 de ani, a ieşit din sediul instituţiei pentru a le legitima pe cele patru persoane îmbrăcate cu tricouri de culoare albă cu inscripţia „#fără penali în funcţii publice”.
De aici, lucrurile au început să degenereze şi în scurt timp s-a ajuns la folosirea forţei fizice. Punctele de vedere ale părţilor implicate sunt diferite, iar poliţiştii care au fost chemaţi, prin intermediul serviciului unic 112, pentru a calma spiritele vor trebui să lămurească totul.
Pe pagina sa de facebook, deputatul Adrian Claudiu Prisnel a postat un film legat de acest incident, dar şi următorul comentariu: „Inspirat de violenţa jandarmeriei din 10 august, un poliţist local din Rădăuţi a agresat echipa #fărăpenali. Am încheiat strângerea de semnături #fărăpenali de la Suceava în secţia de Poliţie din Rădăuţi cu o plângere penală împotriva poliţistului local Gavril Alexandru care ne-a agresat fizic şi verbal.
Tocmai făcusem poza de dinainte de plecare în faţa Primăriei din Rădăuţi când un poliţist local a ieşit din clădire şi ne-a cerut autorizaţie să strângem semnături. I-am explicat că nu avem nevoie. Mi-a cerut să mă legitimez. Am scos legitimaţia de parlamentar. Mi-a smuls-o din mână şi a plecat cu ea în Primărie.
L-am urmat împreună cu colegii mei cu intenţia de a o recupera. Poliţistul local a devenit foarte agresiv, ne-a împins afară spunând ca e domeniul primăriei, că programul s-a terminat la 16.00
Ne-a ameninţat, mi-a rupt legitimaţia, mi-a spus ca mă loveşte. I-am spus tot timpul că e ultraj. El a refuzat să se legitimeze, a făcut-o doar după ce a sosit poliţia pe care am chemat-o prin 112.
Am făcut plângere împotriva lui şi sper că poliţia Rădăuţi îşi va face datoria si poliţistul local va plăti pentru abuz, agresiune şi ultraj.
Totul s-a întâmplat în Primăria Rădăuţi condusă de primarul PSD Nistor Tătar”.
Poliţia Rădăuţi trebuie să se pronunţe în acest caz
De partea cealaltă, Primăria Rădăuţi a remis un comunicat de presă semnat de primarul Nistor Tătar, în care lucrurile sunt prezentate într-o altă lumină.
„În după-amiaza zilei de 13.08.2018, orele 18.00, un grup de activişti civici, dotaţi cu steaguri şi banere, însoţiţi de un deputat USR, a staţionat în faţa sediului Primăriei Municipiului Rădăuţi, oprind trecătorii şi mijloacele auto în vederea strângerii de semnături în numele grupului de iniţiativă „Fără penali în funcţiile publice”. Această acţiune s-a desfăşurat pe tot parcursul săptămânii trecute, pe teritoriul municipiului Rădăuţi, fără a fi stânjenită în nici un fel de către autoritatea publică locală.
Deoarece, prin această activitate, traficul rutier în zonă se aglomera, poliţistul local, care era de serviciu în incinta instituţiei, la intrare, s-a deplasat către acest grup, solicitând date despre activitatea pe care o desfăşoară în faţa instituţiei, precum şi legitimarea acestora.
Poliţistul s-a retras spre clădirea instituţiei pentru a elibera partea carosabilă, moment în care membrii grupului s-au deplasat către acesta, ostentativ, lovind cu picioarele în materialele de curăţenie existente pe scările de la intrare, silindu-l pe poliţistul local să se refugieze în camera în care-şi desfăşura serviciul; activiştii au intrat după acesta în camera destinată executării serviciului, au provocat dezordine, unul dintre aceştia deteriorându-şi legitimaţia, moment în care poliţistul i-a evacuat din încăpere.
După apelul efectuat la Poliţia municipală, de către poliţistul local, un echipaj al poliţiei municipiului a luat măsurile legale de restabilire a ordinii, iar activiştii s-au deplasat către sediul poliţiei.
Instituţia Primăriei municipiului îşi exprimă regretul pentru producerea unui asemenea incident, însă consideră sfidătoare şi provocatoare atitudinea activiştilor, care au ales să-şi desfăşoare acţiunea în faţa primăriei, în afara orelor de program, care este între orele 8.00-16.00, în absenţa personalului instituţiei, prin perturbarea traficului rutier şi intimidarea poliţistului local de către un grup de activişti, însoţiţi de către un membru al Parlamentului României, care se presupune că ar trebui să cunoască regulile de relaţionare cu autoritatea publică locală”, este comunicatul Primăriei Rădăuţi, comunicat semnat de primarul Nistor Tătar.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, intervenţia poliţiei din Rădăuţi a fost solicitată atât de către dispecerul Poliţiei Locale Rădăuţi, cât şi de către deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel. Primii au sunat cei de la Poliţia Locală, la 17.57, iar după două minute a sunat şi parlamentarul.
Cum cele două părţi se acuză reciproc şi au depus plângeri una împotriva alteia, poliţiştii au deschis două dosare penale, care cel mai probabil vor fi conexate. O plângere vizează infracţiunea de „violarea sediului profesional” şi este îndreptată împotriva deputatului Adrian Claudiu Prisnel şi a însoţitorilor acestuia, respectiv Ioana Lupea, Andrei Covaci şi Laurenţiu Marian Dincă.
A doua plângere a fost depusă de cele patru persoane menţionate mai sus împotriva poliţistului local Alexandru Mihai Gavril, pe care-l acuză de comiterea infracţiunilor de „ultraj”, „purtare abuzivă” şi „distrugere”.