luni, 20 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 183 (6893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Pagube

Ploile torenţiale căzute două zile la rând au inundat gospodării şi au creat blocaje pe drumuri şi pe calea ferată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maşini luate de ape, gospodării inundate, drumuri naţionale şi calea ferată blocate de aluviuni, acesta ar fi bilanţul urmărilor ploilor torenţiale căzute două zile la rând, la mijlocul săptămânii trecute, în judeţul Suceava. Dacă miercuri au fost afectate zonele municipiului Câmpulung Moldovenesc şi cea din nordul judeţului, joi după-amiază ploile au creat probleme pe malul râului Bistriţa, la Dorna Arini şi Broşteni, la Gura Humorului precum şi pe valea Moldoviţei, la Vatra Moldoviţei şi Frumosu.

 

Cantităţile mari de apă au afectat miercuri municipiul Câmpulung Moldovenesc

Ploile torenţiale şi vijeliile au pus stăpânire pe o parte din judeţ miercuri după-amiază, urmările acestor fenomene extreme fiind nefaste pentru cei prinşi între apele învolburate. Cea mai gravă situaţie a fost înregistrată pe cursul pârâului Valea Seacă din municipiul Câmpulung Moldovenesc, acolo unde în urmă cu 10 ani de zile s-au înregistrat inundaţii istorice. Ploile au început în jurul orei 17.00 iar de pe versanţi, apa s-a adunat ca într-o covată şi a rupt din nou drumul din cartierul Valea Seacă. Apele extrem de rapide au măturat totul în cale, de la gabioane şi garduri, până la lemnele aflate pe marginea drumului şi maşinile parcate. Locuitorii au privit neputincioşi cum apa furioasă ia totul în calea sa, cinci autoturisme fiind luate şi distruse de ape în doar câteva minute. Zeci de gospodării au fost afectate de apele care au înconjurat casele, aducând tone de mâl.

Oamenii au încercat să blocheze uşile, geamurile, însă în cele mai multe cazuri a fost inutil. Mulţi nu au mai reuşit să salveze mare lucru din calea apelor, iar unele case au rămas chiar izolate, podeţele fiind luate de apă. Practic, o parte importantă din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost din nou sub asediul apei, care a ieşit apoi pe drumul naţional DN 17, blocând circulaţia rutieră. Apa a trecut şi peste calea ferată, blocând-o cu aluviuni cărate de pe dealuri până la deblocarea acesteia de către echipele de intervenţie. În zona înaltă a oraşului apa a măturat cu repeziciune curţile oamenilor, lăsând în urmă o mare de nămol, însă în aval, zeci de curţi au fost inundate de ape.

Afectat de aluviunile cărate de ape a fost şi drumul judeţean DJ 175B, TransRarău, care a fost închis temporar, după care s-a circulat pe un singur sens până la curăţarea carosabilului.

 

O întreagă zonă măturată de două inundaţii grave în ultimii 10 ani

Locuitorii s-au arătat extrem de revoltaţi, în special pe autorităţile locale, care nu au luat măsuri de regularizare a pârâului de pe Valea Seacă din Câmpulung Moldovenesc. Acum 10 ani, tot pe Valea Seacă începeau cele mai mari inundaţii văzute de aceste meleaguri. Un perete de apă a măturat totul în cale, de la camioane la maşini, garduri, apa intrând în zeci de case şi gospodării. La un deceniu din acel moment, îndiguirea pârâului care de obicei are doar câţiva centimetri, a fost abandonată. Autorităţile au spus că nu este nevoie de regularizare pentru un fir de apă, care a făcut o singură dată prăpăd.

Când aceste inundaţii se produc însă cu repetiţie într-un interval de numai 10 ani, înseamnă că există cu adevărat o problemă în zonă, care ar fi trebuit rezolvată prin îndiguiri şi alte lucrări de amenajare. Lucrătorii ISU au acţionat miercuri seara pentru decolmatarea podeţelor, degajarea aluviunilor şi reluarea circulaţiei pe drumuri şi pe calea ferată, intervenind în acelaşi timp pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În urma ploilor torenţiale de miercuri au mai fost afectate gospodării din comuna Brodina, Volovăţ, Pojorâta, unde au intervenit pompierii voluntari din comune.

 

A doua zi ploile cu debite foarte mari au afectat şi alte zone ale judeţului

Ploile au continuat să facă probleme serioase în judeţ şi în seara zilei de joi, 16 august, când au fost afectate de inundaţii din nou municipiul Câmpulung Moldovenesc, oraşele Broşteni şi Gura Humorului şi comunele Dorna Arini, Frumosu şi Vatra Moldoviţei. În jurul orei 18.00, autorităţile au fost anunţate că în zona spitalului din Broşteni, DN 17B a fost blocat cu aluviuni, constatându-se că pe partea carosabilă a drumului naţional se aflau depozitate aluviuni peste ambele sensuri de mers pe o suprafaţă de circa 600 metri pătraţi, traficul rutier desfăşurându-se alternativ pe un singur fir. Tot pe partea carosabilă a DN 17B, în localităţile Cotârgaşi şi Pietroasa, s-au depozitat parţial aluviuni de pe versanţi, care au îngreunat circulaţia.

La Vatra Moldoviţei au fost inundate în urma ploilor 20 de curţi din satul Valea Stânei, iar aluviunile curse de pe versanţi au afectat pe circa 500 de metri drumul judeţean DJ 176, pe care s-a circulat cu dificultate. Afectată de ape a fost şi comuna Frumosu, unde în zona centrală, apa şi aluviunile au dat năvală peste drumul DJ 175, inundând şi 31 de gospodării, în opt dintre acestea apa intrând în casele oamenilor. La faţa locului s-au deplasat echipaje ale Pompierilor Militari din Câmpulung Moldovenesc şi un echipaj al Pompierilor voluntari din comuna Frumosu, fiind folosite şase motopompe pentru scoaterea apei din locuinţele şi curţile afectate în Frumosu şi în satul Dragoşa din comună.Ploile abundente au creat blocaje şi în traficul auto dar şi în cel feroviar, în municipiul Câmpulung Moldovenesc, joi seară, în jurul orei 19.15, din cauza unui pod colmatat, trenul IR 1765 Iaşi-Timişoara Nord a staţionat timp de jumătate de oră, timp în care au intervenit lucrătorii CFR. În cursul zilei de vineri s-a intervenit pentru evacuarea apei din subsoluri şi beciuri şi pentru decolmatarea fântânilor.

Urmează ca reprezentanţii primăriilor, ai ISU Suceava şi ai Apelor Române să se deplaseze în zonele afectate de ape, pentru evaluarea pagubelor produse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploile torenţiale căzute două zile la rând au inundat gospodării şi au creat blocaje pe drumuri şi pe calea ferată.
 Vizualizări articol: 1484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ploile torenţiale căzute două zile la rând au inundat gospodării şi au creat blocaje pe drumuri şi pe calea ferată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei