Şcoala Gimnazială „Teodor Balan” din Gura Humorului şi-a redeschis porţile pe perioada vacanţei de vară şi le-a oferit elevilor câteva zile instructive şi relaxante în aceeaşi măsură, cu prilejul celei de-a treia ediţii a şcolii de vară ”Creaţie şi recreaţie”.
100 de elevi ai unităţii au răspuns „prezent” în cadrul proiectului, profitând de două săptămâni de experienţe noi,de ateliere de lucru variate şi atractive: pictură pe sticlă şi mandala, meşteşuguri, comunicare şi media, orientare turistică, eseuri.
„Studiile din literatura de specialitate confirmă necesitatea organizării activităţilor extraşcolare pe perioada vacanţei de vară pentru sporirea capacităţii de interrelaţionare dintre elevi. În urma desfăşurării ediţiilor anterioare, 90% dintre părinţii chestionaţi au răspuns că şcoala de vară a fost benefică pentru copiii lor, solicitând extinderea perioadei de desfăşurare”, au transmis organizatorii.
Atelierele consacrate elevilor cu aptitudini artistice, coordonate de prof. Daniela Bîrsan, au inclus cursuri de pictură pe sticlă, mandala, vitraliu, iar atelierele de meşteşuguri au avut în program cusături, sesiuni de olărit, sculptură, pielărie, realizarea de obiecte decorative handmade, bijuterii, îndeletniciri prezentate de prof. Elena Ţipău Tătăruşanu.
Prin atelierul de comunicare şi media au fost furnizate aspecte referitoare la tehnica interviului, termeni cheie în mass-media, diferenţele dintre textul jurnalistic şi textul literar, fotografia de presă, cursurile fiind susţinute de Mihaela Buculei, de la Palatul Copiilor Suceava.
La rândul său, prof. Cristina Loredana Cobzuc a susţinut atelierul de orientare turistică (marcaje turistice, drumeţie în împrejurimile oraşului, sporturi de vară), iar prof. Adriana Murariu a organizat atelierul de eseuri.
În completarea activităţilor Şcolii de vară a venit prof. Gabriel Anastasiu, de la Colegiul „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, cu o serie de cursuri introductive în astronomie, astrorobotică şi robotică, despre Calea Lactee pe înţelesul celor mici şi cunoaşterea planetei Marte ca viitor habitat pentru oameni.
Şcoala de vară s-a organizat în două secvenţe, atât în luna iulie, cât şi în august, ultimele zile fiind dedicate pregătirii unei expoziţii cu vânzare a obiectelor realizate de elevi în cadrul şcolii, vernisarea expoziţiei, premierea elevilor şi a profesorilor şi susţinerea unui spectacol folcloric la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului.
Evenimentele au fost organizate în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina – Muzeul Obiceiurilor Populare, Clubul Copiilor Suceava şi Asociaţia Anador.
Coordonatorii Şcolii de vară au fost prof. Cristina Loredana Cobzuc şi Garofiţa Maria Straton, directoarea unităţii şcolare.