Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 182 (6892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Simbol

Coroana reconstituită a lui Ştefan cel Mare va fi expusă în muzeul Mănăstirii Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O coroană reconstituită a domnitorului Ştefan cel Mare va fi expusă, începând de astăzi, la Mănăstirea Putna. Coroana a fost reconstituită ca urmare a unei hotărâri a Consiliului de Patrimoniu al Mănăstirii Putna. „Sfântul Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, a fost un suveran model pentru conducătorii români de-a lungul veacurilor. Prin viaţa, faptele şi moştenirea sa, Sfântul Ştefan cel Mare este un precursor al Marii Uniri din 1918. În Anul Centenar 2018, proclamat Anul Omagial al unităţii de credinţă şi neam şi Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri, Consiliul de Patrimoniu al Mănăstirii Putna a hotărât reconstituirea coroanei Sfântului Voievod Ştefan cel Mare după modelul istoric”, a transmis Mănăstirea Putna printr-un comunicat de presă. În cursul zilei de astăzi, 14 august, coroana va ajunge la Mănăstirea Putna, de la ora 15:00 având loc depunerea ei pe mormântul Sfântului Ştefan cel Mare.
Forma, proporţiile şi materialele folosite la reconstituirea Coroanei au fost alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ştefan cel Mare apare încoronat, respectiv Tetraevanghelul din 1473 şi tabloul votiv de la Voroneţ (1488), cu consilierea unor reputaţi istorici şi specialişti în heraldica şi arta medievală româneşti.
Coroana domnitorului Ştefan cel Mare a fost binecuvântată luni de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Bucureşti. Coroana va fi expusă permanent în muzeul Mănăstirii Putna, alături de replica sabiei domnitorului, crucea (din 1503), cădelniţa (1470), ripida (1497) şi alte obiecte dăruite mănăstirii de Sfântul Ştefan cel Mare. De precizat faptul că în momente speciale din an, coroana va fi aşezată pe mormântul Voievodului, cum ar fi pe 2 iulie (ziua adormirii Sfântului Ştefan cel Mare) şi 1 Decembrie (Ziua Naţională a României). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coroana reconstituită a lui Ştefan cel Mare va fi expusă în muzeul Mănăstirii Putna.
 Vizualizări articol: 2575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Coroana reconstituită a lui Ştefan cel Mare va fi expusă în muzeul Mănăstirii Putna5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei