Rectificarea bugetară din data de 20 august a.c. va aloca 100 de milioane de euro Fondului de Mediu pentru montarea de celule voltaice la un număr de 26.000 de gospodării, a anunţat, vineri, la Suceava, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Dintre acestea, la peste 9.000 de locuinţe care nu sunt racordate la curent electric suma necesară pentru celulele fotovoltaice va fi acoperită integral din bugetul Fondului de Mediu, în timp ce pentru celelalte finanţarea va fi de maximum 4.600 de euro.
În situaţia de a primi suma integral se află şi aproximativ 200 de locuinţe din comuna Moldoviţa.
„În an centenar, avem peste 9.000 de locuinţe care nu sunt legate la curent electric şi împreună cu Ministerul Energiei, printr-un parteneriat, anul acesta vom demara programul multianual de montare de celule fotovoltaice, cu sumă integrală pentru achiziţionarea celulelor fotovoltaice pentru toate locuinţele care nu au curent electric. La Moldoviţa există 200 de astfel de unităţi locative care sunt în diverse colţuri din această comună şi care nu au curent electric. Persoanele fizice vor putea să acceseze Fondul de Mediu începând cu 15 octombrie”, a declarat, în conferinţă de presă, Gavrilescu. Ea a afirmat că le-a solicitat primarilor care au astfel de situaţii să se implice direct şi să ajute cetăţenii să depună documentele la Administraţia Fondului de Mediu.
Ghidul de finanţare, disponibil în jurul datei de 15 octombrie
Ministrul Mediului a precizat că este deja pregătit ghidul de finanţare, care va fi lansat în jurul datei de 15 octombrie. Potrivit ministrului, programul de finanţare a achiziţiei de celule fotovoltaice este varianta îmbunătăţită a programului Casa Verde, care dădea posibilitatea persoanelor fizice şi juridice să acceseze fondul de mediu pentru montarea de panouri solare pentru încălzire.
„Am prins în bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, buget care este deja în dezbatere publică pe site-ul ministerului şi care va fi aprobat în şedinţa de guvern din 20 august, 100 de milioane de euro pentru ca 26.000 de gospodării să poată să-şi monteze celule fotovoltaice cu putere de instalare de 3 kW. Asta înseamnă că vom avea 26.000 de producători de energie electrică. Ministerul Energiei a înaintat Parlamentului României, care a şi adoptat, modificarea Legii Energiei în sensul în care fiecare dintre noi putem să devenim producători de energie electrică. Panourile fotovoltaice vor avea dublă folosinţă: alimentarea cu energie electrică a propriei gospodării, folosirea la încălzire şi pentru apă caldă şi producere de energie electrică livrată în sistemul naţional”, a mai spus Graţiela Gavrilescu.