La Primăria Gura Humorului a avut loc la începutul acestei luni o întâlnire dedicată copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi părinţilor acestora. Participanţi au fost „actori sociali” de pe raza oraşului Gura Humorului uniţi pentru a dezbate împreună problematica copiilor lăsaţi acasă singuri, în grija unor rude sau în grija unui singur părinte. Coordonatoarea echipelor mobile din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Brînduşa Sorina Bialy, a adresat mulţumiri pentru sprijin tuturor partenerilor implicaţi în acţiune, iar părinţilor, copiilor şi cadrelor didactice pentru faptul că au răspuns invitaţiei.
Preotul Ionuţ Mihăilescu a vorbit despre traumele copiilor rămaşi fără dragostea şi prezenţa de zi cu zi a părinţilor, despre faptul că dincolo de darurile scumpe cu care părinţii încearcă să acopere lipsa lor, copiii simt nevoia de prezenţa fizică a acestora. "Tată, ia-mă de mână" a fost reacţia unui copil la ieşirea dintr-un mall de unde tatăl său, venit pentru puţin timp acasă, îi cumpărase tot ce îşi dorise. Personalitatea copilului, a spus părintele Mihăilescu, este ca o plastilină pe care dacă vrei să o modelezi trebuie să o încălzeşti, iar afecţiunea părinţilor, a completat învăţătoarea Dorina Spinosu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, „este cea care poate face acest lucru”.
Dorina Spinosu a vorbit şi despre mulţi copii care „i-au trecut prin suflet”, cărora le-a simţit disperarea şi regresul datorat lipsei părinţilor. Vasile Adrian Hlaghi, subcomisar în cadrul Poliţiei Gura Humorului, a atras atenţia asupra intervenţiei şi monitorizării copiilor care, „frustraţi de grija părintească”, se alătură grupurilor infracţionale. Psihologul Ela Ştefănescu, reprezentant al Fundaţiei umanitare „Te Aud România”, a făcut o informare referitoare la rezilienţă şi a transmis părinţilor faptul că fundaţia acordă consiliere psihologică tuturor celor care au nevoie.
După cum ne-a spus purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, „au fost identificaţi trei piloni care influenţează în sens pozitiv/negativ creşterea şi dezvoltarea copiilor. Este vorba despre familie, societate, precum şi sinele fiecăruia, puterea, voinţa de a alege între bine şi rău”. Daniela Rusu, asistent social în cadrul Primăriei oraşului Gura Humorului, a informat auditoriul despre problemele apărute la nivel local cu privire la copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi modalităţile de soluţionare.
Acţiunea s-a încheiat cu un spectacol oferit de copiii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gura Humorului, precum şi de către un beneficiar al Serviciilor multifuncţionale Gura Humorului din cadrul DGASPC Suceava.