În contextul în care anotimpul cald şi temperaturile ridicate cresc frecvenţa afecţiunilor digestive, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava face o serie de recomandări care ne pot ţine departe de îmbolnăviri.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, lipsa unei igiene personale stricte, consumul legumelor şi fructelor nespălate suficient, nepregătite corespunzător sau neprotejate de temperaturile mari pot duce la apariţia unor boli infecţioase, în special boli diareice acute, toxiinfecţii alimentare etc.
„Este perioada de vară, este sezon cald, când circulaţia microbilor, a virusurilor care provoacă diverse afecţiuni digestive se intensifică şi, de aceea, în afara toxiinfecţiilor alimentare, înregistrăm o oarecare creştere a numărului de cazuri de meningită acută virală. Noi le investigăm pe toate cu laboratorul şi în mare parte este vorba de virusul Coxsackie, cel care a mai circulat la noi în judeţ. Dorim să reiterăm către populaţie o serie de recomandări privind normele de igienă alimentară, de igienă personală, spălarea mâinilor, spălarea cu atenţie a fructelor, inclusiv pepenele verde, a legumelor, păstrarea alimentelor la frig, în condiţii corespunzătoare", a transmis dr. Cătălina Zorescu, directorul executiv al instituţiei.
În luna iulie, la nivelul judeţului Suceava au fost înregistrate 13 cazuri de meningită, cu forme uşoare şi forme medii, la copii, fără legătură epidemiologică între ele.
Tot pentru a preveni evoluţia unor focare epidemice de afecţiuni digestive specifice sezonului, pe toată perioada verii DSP Suceava va monitoriza şi evoluţia cazurilor de boală diareică acută.
Până în prezent nu s-au înregistrat cazuri deosebite şi nu se înregistrează creşteri deosebite faţă de anul precedent.
Trei focare de toxiinfecţie alimentară
Cătălina Zorescu a mai precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultima perioadă s-au înregistrat trei focare de toxiinfecţie alimentară în judeţ, la trei pensiuni turistice din Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului. Formele de îmbolnăvire au fost uşoare, iar pacienţii au răspuns foarte bine la tratamentul simptomatic. În urma unor controale efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale.
”Recomandăm turiştilor şi pensiunilor totodată să evite mâncărurile care se pretează la o contaminare uşoară. Sunt de evitat maionezele, sosurile, îngheţata preparată în condiţii artizanale, cremele”, a mai completat Zorescu.