Concursul de soluţii artistice pentru realizarea Monumentului Unirii, care se doreşte a fi inaugurat în cadrul programului Centenar, nu are încă nici un câştigător, nici după cea de-a doua prezentare de proiecte, care a avut loc marţi.
În faţa comisiei de licitaţie, formată din oameni de cultură din Suceava şi funcţionari din Primăria Suceava, au fost aduse şapte propuneri de realizare a unui monument reprezentativ pentru Centenar.
„Comisia va delibera şi va spune care este monumentul reprezentativ”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care s-a abţinut de la comentarii.
În schimb, cei care au văzut câteva dintre proiecte, expuse în sala unde au fost prezentate comisiei, au avut reacţii antagonice.
Dacă unele proiecte nu lasă să se vadă nici o legătură cu Unirea de la 1918, altele au stârnit zâmbete din cauza similarităţii detaliilor cu personaje dintr-un film de groază.
În luna mai, licitaţia de proiecte a fost anulată - trei dintre ele reprezentau spirala ADN – un fel de coloană a infinitului, dar în diferite forme, iar o altă ofertă, un grup statuar – steagul românesc.
Nici una dintre propuneri, a căror realizare costa între 430.000 de lei şi 1,475 de milioane de lei, nu a îndeplinit condiţiile necesare.
Concursul de soluţii pentru realizarea Monumentului Unirii oferă următoarele premii:
premiul I – 10.000 de lei, premiul II – 5.000 de lei, premiul III – 2.000 de lei.
Monumentul Unirii ar urma să fie amplasat în Parcul Steagurilor, de lângă Palatul Administrativ, unde se află şi „Bucovina înaripată”.