Cu toate că numărul cazurilor de rujeolă confirmate în acest an trece de 200, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, că luna iulie a adus o scădere a numărului de îmbolnăviri la nivelul judeţului.
„Acordăm în continuare o atenţie deosebită rujeolei. Din analiza evoluţiei lunare a cazurilor, observăm că iulie este prima lună de la începutul anului când numărul cazurilor este în scădere. Sper că nu este un anunţ prematur, ne dorim o scădere a numărului de îmbolnăviri”, a transmis directorul executiv al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.
Aceasta a mai arătat că o contribuţie importantă în ceea ce priveşte această evoluţie favorabilă o are şi creşterea gradului de acoperire vaccinală, fiind intensificate acţiunile de promovare a vaccinului în cadrul campaniei „door to door” (din uşă-n uşă), iniţiată de Ministerul Sănătăţii.
Echipe formate din personal de specialitate din cadrul DSP Suceava, împreună cu asistenţi comunitari, au acţionat în patru comunităţi din Berchişeşti, Stulpicani, Arbore şi Dumbrăveni pentru a promova imunizarea.
„În total am determinat să se prezinte la vaccinare un număr de 254 de copii. Este o realizare chiar şi un singur copil (un singur părinte refractar) pe care noi îl convingem să se vaccineze, căci acesta este un copil salvat de la îmbolnăvire”, a mai subliniat Cătălina Zorescu, adăugând că de la începutul anului, în judeţ, au fost vaccinaţi antirujeolic 7.700 de copii.
Cât priveşte părinţii reticenţi faţă de imunizare, Zorescu a mai precizat că în majoritatea cazurilor este vorba despre o lipsă de comunicare, o lipsă de timp a personalului medical în a sta de vorbă cu părinţii, pentru a le prezenta avantajele vaccinării.
Din cele 207 cazuri de rujeolă înregistrate de la începutul anului, cele mai multe sunt în Gura Humorului (40 de cazuri), urmează Suceava cu 31 de cazuri, Mironu cu 19 cazuri, Capu Codrului şi Hănţeşti cu câte 10 cazuri etc.
Majoritatea îmbolnăvirilor, 51 la număr, se înregistrează în rândul copiilor sub un an.
De asemenea, de la începutul anului s-au înregistrat două decese din cauza rujeolei - un copil de 2 ani, din comuna Mitocu Dragomirnei, în luna ianuarie, şi un altul, de 7 ani, din comuna Stroieşti, în luna aprilie.
„Nu abandonăm lupta, nu-i abandonăm din catagrafiile noastre nici pe acei copii ai căror părinţi au semnat cândva refuzul de a-i vaccina. Îi considerăm în continuare copii eligibili pentru vaccinare. Avem cantităţi suficiente de vaccin, sperăm în aceeaşi mobilizare şi pe viitor a colegilor medici de familie”, a mai spus Zorescu.
Vaccinarea este singura metodă sigură de protejare în faţa rujeolei
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli care apare în mod curent la vârsta de 2-9 ani. Este o boală cu transmitere aerogenă, cu grad de contagiozitate de peste 99% în cazul celor care nu sunt vaccinaţi şi poate avea o evoluţie gravă, în special la copiii cu vârstă mică.
Reamintim că prima doză de vaccin ROR se administrează începând cu vârsta de 9 luni, cu repetare la vârsta de un an.
Autorităţile sanitare recomandă părinţilor şi medicilor de familie să acorde, în continuare, o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice a copiilor.