Liderii Pro România Suceava au criticat, ieri, întârzierile în finalizarea mai multor proiecte importante pentru judeţ. În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Pro România Suceava, Cătălin Nechifor, a făcut referire, în primul rând, la şoseaua de centură a Sucevei, precizând că din anul 2015, atunci când el era preşedinte al Consiliului Judeţean şi când s-a dat în folosinţă primul tronson, la această investiţie nu s-a mai întâmplat nimic. Cătălin Nechifor a atras atenţia că în momentul de faţă pe centura Sucevei nu se mai întâmplă nimic, în afară de faptul că „au început să crească ciulinii”. „Simbolul acestei investiţii a ajuns să fie ciulinul care creşte pe şoseaua de centură”, a spus Nechifor. Mai mult, el a arătat că nu i se pare normal nici faptul că după reactualizarea indicatorilor tehnico-economici de către Ministerul Transporturilor, şoseaua de centură a Sucevei va costa 400 de milioane de lei, în condiţiile în care costul iniţial al investiţiei a fost de 200 de milioane de lei. „Rezultă un cost de 8 milioane de euro/km, iar în orice ţară normală cu această sumă se putea face o autostradă”, a declarat Nechifor, care susţine că în cazul acestei investiţii se poate vorbi de „o bătaie de joc din banii publici”.
În acelaşi timp, liderul Pro România a atras atenţia şi asupra unei alte probleme din judeţ, şi anume existenţa riscului ca Rezervaţia Codrii seculari de la Slătioara să piardă clasificarea de monument UNESCO. Cătălin Nechifor a amintit că în urmă cu un an, alături de alţi doi parlamentari români, a participat, la Cracovia, în Polonia, la o sesiune plenară a UNESCO, în cadrul căreia a susţinut introducerea Codrilor seculari de la Slătioara pe lista de monumente UNESCO. Nechifor a precizat că după un an, situaţia Codrilor seculari de la Slătioara este cât se poate de tragică, în condiţiile în care nu a văzut nici o preocupare din partea autorităţilor de a promova această rezervaţie sau de a monta indicatoare prin care turiştii să ştie că pot să viziteze un monument UNESCO. Mai mult, el a spus că drumurile care fac legătura cu această rezervaţie sunt într-o situaţie dezastruoasă. În aceste condiţii, Nechifor a atras atenţia asupra faptului că autorităţile trebuie să înţeleagă faptul că există riscul ca acest obiectiv să fie retras de pe lista monumentelor UNESCO.
Corneliu Popovici atrage atenţia asupra întârzierilor la pârtia de schi de pe Rarău
Prezent în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, secretarul general al Pro România, Corneliu Popovici, a precizat că un alt proiect care înregistrează întârzieri foarte mari este cel pentru construcţia pârtiei de schi de pe Rarău. Popovici a spus că pentru el acesta este „un proiect de suflet”, pe care el l-a susţinut personal în anul 2009 pentru a fi inclus în lista de investiţii din cadrul programului „Schi în Carpaţi”. El a precizat că în curând se împlinesc nu mai puţin de 10 ani de la începerea proiectului, existând riscul ca această investiţie să nu fie dată în folosinţă.
Nu în ultimul rând, un alt lider al Pro România Suceava, Luminiţa Chihai, a făcut referire la faptul că din proiectul de rectificare bugetară propus de Guvern reiese faptul că sumele alocate pentru programul Start-Up, prin care este încurajată înfiinţarea de noi afaceri, sunt insuficiente. Luminiţa Chihai a precizat că cei care vor dori să înfiinţeze noi firme prin acest program vor putea beneficia de consultanţă la sediul Pro România Suceava.