Un caz de agresiune gravă comisă asupra unui poliţist, care a fost lovit în cap cu un bolovan de aproape un kilogram, prin geamul autospecialei de poliţie, este tratat cu o largheţe inexplicabilă de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care a fost sesizat despre ceea ce pare a fi o faptă de ultraj în toată regula, chiar în formă gravă, am zice noi şi nu numai noi.
La două săptămâni de la episodul violent, care îl putea nenoroci pe viaţă pe poliţist, suspectul este liber şi bine mersi. Faţă de acesta nu a fost luată încă vreo măsură restrictivă. Trebuie spus că ancheta a început cu stângul, atacatorul nefiind prins de poliţişti imediat după atac, fapt care ar fi făcut mai uşoară probarea activităţii infracţionale.
Totul a plecat de la o sesizare privind un scandal, în cartierul de romi din Pătrăuţi
În seara zilei de 25 iulie, un echipaj de poliţie a fost solicitat să intervină la un scandal în cartierul de romi Moldoveni din Pătrăuţi.
Pe drum, la Pătrăuţi, poliţiştii s-au intersectat cu un BMW înmatriculat în Marea Britanie, la volanul căruia l-au recunoscut pe un localnic, Ionuţ Abel Buşilă, în vârstă de 22 de ani, despre care ştiau că nu are permis de conducere, dar a mai fost depistat în trafic la volanul acelei maşini.
Când a văzut maşina de poliţie, suspectul a abandonat BMW-ul şi a luat-o la fugă pe jos, pe un drum neclasificat.
Poliţiştii au încercat să fugă după suspect, mai întâi pe jos, după care s-au întors la maşina de serviciu şi au plecat în căutarea lui.
La scurt timp, din întuneric a fost aruncat un pietroi spre geamul portierei stânga faţă a autospecialei, spărgându-l şi lovindu-l în cap pe poliţistul de la volan, agentul-şef adjunct Dan Cătălin, şeful Postului de Poliţie Comăneşti.
Un bolovan de 930 de grame, care a spart geamul şi l-a lovit în cap pe poliţist
În materialul de astăzi vă prezentăm, în exclusivitate, „arma” atacului. Este vorba de un bolovan în toată regula, care cântăreşte 930 de grame. Aşa se explică şi violenţa atacului: bolovanul a trecut prin geamul maşinii Dacia Logan şi l-a lovit serios pe poliţist. Conform certificatului medico-legal, acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral şi o contuzie cu tumefacţie echimotică, leziune ce s-a putut produce prin lovire cu corp contondent (posibil piatră aruncată), leziuni care necesită, au stabilit medicii, 6-8 zile de îngrijiri medicale.
Conform procedurilor, poliţistul şi-a sesizat superiorii, iar dosarul a fost trimis la unitatea de parchet competentă – Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru a cerceta presupusa faptă de ultraj.
În contradicţie totală cu gravitatea faptei, peste acest dosar s-a aşternut liniştea, de aproape două săptămâni.
Conform unor surse, tânărul de 22 de ani ar avea discernământ limitat, astfel că punerea acestuia sub acuzare este mai dificilă. Mai mult, dacă faptul că acesta a condus fără permis şi a fugit de poliţişti este clar, atacul cu bolovanul este o presupunere, e drept foarte logică şi probabilă.
Lider de sindicat: „Cât să mai suportăm bătaia de joc la adresa poliţiştilor?”
Cert este că astfel de cazuri trebuie tratate extrem de serios, în condiţiile în care faptele de ultraj asupra poliţiştilor se succed una după alta în ultima perioadă de timp, iar în Suceava sunt foarte recente dramele cu un poliţist ucis pe peronul Gării Burdujeni şi cu poliţistul de la Serviciul de Acţiuni Speciale lovit cu sabia în cap în timpul unei percheziţii.
Poliţistul criminalist Bogdan Bănică, liderul Sindicatului Decus, din care face parte şi poliţistul lovit cu bolovanul în cap, a declarat că mulţi dintre colegii săi au ajuns la limita suportabilului privind faptele de ultraj şi modul în care sunt tratate unele dintre acestea, şi pe fondul unei legislaţii precare.
„Cât să mai suportăm bătaia de joc la adresa poliţiştilor? Unde o să ajungem în ritmul ăsta, cu trei dosare de ultraj asupra poliţiştilor înregistrate doar la Suceava într-o singură săptămână? Stimaţi parlamentari, penali sau nu, pe câţi dintre noi mai vreţi să îngropaţi? Cât să mai aşteptăm mult-trâmbiţatul pachet de măsuri legislative pentru întărirea autorităţii poliţistului?”, s-a întrebat Bogdan Bănică.
Pentru a fi corecţi până la capăt trebuie să remarcăm că au fost şi multe cazuri recente în care procurorii au reacţionat foarte ferm la fapte de ultraj, suspecţii fiind imediat puşi sub acuzare, iar unii, arestaţi preventiv.