Pericolul răspândirii pestei porcine africane, epidemie care face ravagii în fermele de porci şi în gospodăriile din sud-estul ţării, pentru că pentru această boală nu există nicivaccin, nici tratament, determină autorităţile să ia măsuri fără precedent.
Astfel, în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria se va interveni pentru uciderea prin împuşcare a porcilor mistreţi şi a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat.
Ministerul Apelor şi Pădurilor, în calitate de administrator al fondului cinegetic naţional, urmează să aprobe o cotă suplimentară de intervenţie la specia mistreţ.
„Pentru judeţul Suceava, cota suplimentară propusă este de 623 de exemplare, peste cele 1.020 de exemplare stabilite anterior, când s-a făcut o altă suplimentare a cotelor normale de recoltare la specia mistreţ. În total, în sezonul de vânătoare 2018-2019 ar urma să fie recoltate 1.643 de exemplare, dacă se aprobă proiectul în forma actuală”, a precizat şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.
Animalele urmează să fie vânate pe parcursul a 3 luni, conform măsurilor dispuse de Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Comparativ, în sezonul de vânătoare 2017-2018, care este încheiat, au fost recoltate 539 de exemplare de mistreţ, adică de trei ori mai puţin decât se intenţionează acum, ca urmare a ameninţării răspândirii pestei porcine.
Măsuri de exterminare a mistreţilor în zonele infestate
Dacă în judeţul Suceava se discută de măsuri preventive, în alte judeţe, ca urmare a epidemiei de pestă porcină înregistrate în zonă, vor fi luate măsuri extreme.
Mai exact, efectivele de mistreţi din judeţele Tulcea şi Constanţa, dar şi din Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei, vor fi exterminate în mod preventiv în circa o lună, conform Profit.ro.
În zona afectată de pesta porcină, definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km şi zona tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează integral mistreţii şi exemplarele din speciile de prădători cu păr şi pene admise la vânătoare, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului.
La nivel naţional, cota de vânătoare deja aprobată însumează 46.632 de mistreţi, la care se adaugă aproape 28.000 de animale, conform propunerilor de suplimentare emise de Ministerul Apelor şi Pădurilor.
În prezent există 547 de focare de pestă porcină în 98 de localităţi din România.