luni, 6 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 175 (6885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incident în aer

Două avioane s-au acroşat şi s-au prăbuşit de la o înălţime de 300 de metri pe Aerodromul din Frătăuţi. Un pilot a murit, celălalt se află în stare gravă la spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au acroşat în aer la puţin timp după decolarea de pe Aerodromul din Frătăuţi şi s-au prăbuşit de la o înălţime de circa 300 de metri. Nefericitul eveniment s-a petrecut sâmbătă, 4 august, în jurul prânzului, în timp ce piloţii celor două aparate de zbor de tip Skybolt efectuau un ultim antrenament înainte de a se deplasa spre Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea, unde ar fi trebuit să participe la Suceava Air Show.

Imaginile cu momentul în care cele două avioane se află în aer şi se acroşează au fost surprinse cu telefonul mobil, iar din filmare se vede cum cad împreună şi se zdrobesc de sol. În urma impactului violent, unul dintre piloţi a murit pe loc, iar celălalt a fost rănit grav.

Pilotul decedat se numeşte Cornel Marinescu, avea 60 de ani şi era din Bucureşti. Imediat după impact a fost găsit inconştient şi nu s-a mai putut face nimic pentru el, medicii declarând decesul. Cel de-al doilea pilot este Sorin Mihail Bochiş, de 53 de ani, din Timişoara. În momentul în care echipajele medicale au ajuns la locul tragediei, Sorin Bochiş era conştient. La faţa locului a fost chemat un elicopter SMURD, care după ce l-a stabilizat pe pilotul rănit l-a transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. 

Radu Trelea, pilot instructor din Rădăuţi, a oferit detalii, pe pagina sa de Facebook, despre starea de sănătate a lui Sorin Bochiş: „Având în vedere că foarte multă lume se interesează de starea lui Bochiş Sorin, am să folosesc această cale să vă ţin la curent, mai ales ca minunata noastră presă încurcă borcanele. Sorin este viu, intubat, în comă indusă, conectat la aparate. I-au fost făcute intervenţii la nivelul nasului, maxilarului şi piciorului drept pentru stoparea hemoragiilor. În continuare e la terapie intensivă, secţia neurochirurgie, Iaşi. Are multiple hematoame şi chiar leziuni la nivelul capului. Deocamdată, se aşteaptă resorbţia sângelui la nivelul capului pentru eventuale intervenţii în zona craniană. În speranţa că Dumnezeu va avea grijă de el, orice gând bun este bine-venit”.

Şi medicul Tudor Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, a precizat că Sorin Bochiş este monitorizat permanent de opt medici şi în funcţie de evoluţia stării de sănătate se va stabili dacă se va intra în sala de operaţie.

În urma acestui incident, organizatorii Suceava Air Show au decis anularea evenimentului şi au decis ca avioanele care trebuiau să asigure spectacolul în aer să poată fi văzute la sol.

 

Doi piloţi cu o vastă experienţă

Cei doi piloţi care au fost implicaţi în evenimentul de sâmbătă de la Frătăuţi aveau o vastă experienţă în domeniu, cu mii de ore petrecute la manşă.

Cornel Marinescu, pilotul decedat sâmbătă, a urmat cursurile de specialitate ale Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu“. A zburat pe mai multe tipuri de avioane de acrobaţie şi era poreclit Q. El a făcut parte din echipele tehnice care au antrenat loturile naţionale de acrobaţie, iar la un moment dat a făcut parte din cea mai spectaculoasă formaţie de acrobaţie aeriană, Hawks of Romania.

În ceea ce-l priveşte pe Sorin Bochiş, acesta are 53 de ani şi este din Timişoara. Este pilot în cadrul unei mari companii aeriene, dar şi în cadrul Clubului de Aviaţie Cioca din Timişoara, unde este şi pilot de acrobaţii.

Are la activ peste 10.000 de ore de zbor şi provine dintr-o familie cu tradiţii în aviaţie, tatăl său fiind tot pilot.

Bochiş a luat primele lecţii de zbor în anul 1981, la vârsta de 14 ani, iar la 22 de ani a absolvit Institutul de Aviaţie “Aurel Vlaicu” de la Boboca.

Sorin Bochiş a lucrat ca pilot în Regimentul 93 aviaţie de vânătoare din Timişoara, unde a zburat pe avioane supersonice de luptă. De asemenea, a locuit câţiva ani în America, unde a zburat pe avioane civile şi s-a întors în România după atentatele teroriste de la World Trade Center, din septembrie 2001.

 

S-a deschis un dosar penal pentru a se stabili cauza accidentului

La scurt timp după incident, la faţa locului au ajuns poliţiştii care au securizat zona, iar mai apoi au ajuns reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, cei care vor efectua ancheta în acest caz. De asemenea, spre seară au ajuns la Frătăuţi şi reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), care împreună cu procurorii suceveni vor trebui să stabilească exact cauza tragediei.

Până în prezent, două sunt versiunile de lucru: o eroare de pilotaj din partea unuia dintre piloţi sau o defecţiune tehnică la unul din aparate.

Între timp, a fost deschis şi un dosar penal privind infracţiunea de „încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor dacă fapta e de natură să pună în pericol siguranţa zborului” (art. 98 alin. 2 rap. la art. 110 din OG 29 /1997 (Codul Aviatic).

Un comunicat au remis şi reprezentanţii CIAS: „Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 04.08.2018, în jurul orei 11:24, cu privire la producerea unui eveniment de aviaţie civilă la Aerodromul Frătăuţi din judeţul Suceava. În eveniment au fost implicate două aeronave de mici dimensiuni de tip Skybolt, care efectuau un zbor de antrenament. După decolare de pe Aerodromul Frătăuţi, imediat după desprindere, din motive încă necunoscute, aeronavele s-au acroşat şi s-au prăbuşit la o distanţă de aproximativ 300 de metri de capătul pistei. Ca urmare a acestui accident, un pilot a murit, iar celălalt pilot necesită îngrijiri medicale. Nu există alte victime. Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a demarat activităţile de investigaţie privind siguranţa pentru a determina cauzele şi împrejurările producerii acestui accident de aviaţie civilă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două avioane s-au acroşat şi s-au prăbuşit de la o înălţime de 300 de metri pe Aerodromul din Frătăuţi. Un pilot a murit, celălalt se află în stare gravă la spital.
 Vizualizări articol: 3360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două avioane s-au acroşat şi s-au prăbuşit de la o înălţime de 300 de metri pe Aerodromul din Frătăuţi. Un pilot a murit, celălalt se află în stare gravă la spital0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei