Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 173 (6883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În luna iulie

Meningită confirmată în cazul a 10 copii din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a înregistrat, în cursul lunii iulie, 10 cazuri de meningită virală cu enterovirus, toate la copii. Directorul executiv al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că este vorba despre cazuri sporadice, fără legătură între ele, însă în unele dintre acestea „există istoric de simptome digestive”, care confirmă o dată în plus etiologia enterovirală. Copiii care s-au îmbolnăvit de meningită sunt din Bosanci, Slobozia, Varatec, Mitocu Dragomirnei, Râşca, Fălticeni şi Gura Humorului. În două cazuri, a spus dr. Zorescu, analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului Coxsackie, care în vara anului 2012 a provocat în judeţul Suceava o epidemie de meningită virală cu un număr total de 380 de cazuri.  Dintre acestea, 376 au fost cauzate de enterovirus, respectiv Coxsackie B2.

”Din fericire, toţi copiii diagnosticaţi cu meningită virală au avut forme uşoare şi medii de boală şi au reacţionat bine la tratamentul de specialitate în spital. Copiii cu vârste de 15 ani şi peste 15 ani sunt investigaţi şi pentru virusul West Nile; toate rezultatele pentru acesta au fost negative şi sperăm să nici nu avem cazuri de boală”, a declarat şeful DSP, care şi-a manifestat totuşi îngrijorarea că în judeţe apropiate, Bacău şi Iaşi, au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile.

Dr. Cătălina Zorescu a mai spus că atât inspectorii DSP, cât şi medicii infecţionişti realizează o supraveghere epidemiologică foarte strictă. „Urmează zile cu temperaturi crescute, după o perioadă îndelungată de ploi şi ape revărsate, care favorizează circulaţia enterovirusurilor. Recomandăm populaţiei să manifeste mare grijă la respectarea igienei personale şi a alimentelor pentru a preveni apariţia bolii”, a afirmat medicul.

 

Spălarea mâinilor este cea mai eficientă metodă de a ţine boala departe

Dr. Zorescu insistă pe spălarea cât mai frecventă pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletelor, după diverse activităţi; spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum; evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate; prezentarea la medic în caz de îmbolnăvire; consumul de apă de băut numai din surse sigure; încurajarea folosirii sticlelor cu apă individuale; curăţarea jucăriilor frecvent şi interzicerea introducerii în gură; evitarea zonelor aglomerate; aerisirea încăperilor cât mai des; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a atinge copiii şi colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer. Din apa de băut enterovirusurile se distrug sau se inactivează prin fierbere, timp de 1 -3 minute.

Șeful DSP a precizat că enterovirusurile pot fi găsite în secreţiile respiratorii - salivă, spută şi mucus nazal şi în materiile fecale ale persoanelor infectate. Alte persoane se pot infecta prin contact direct cu secreţii de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafeţe şi obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul. Părinţii şi angajaţii din centrele de îngrijire a copiilor se pot infecta prin contaminarea mâinilor cu materii fecale de la copiii infectaţi în timpul schimbării scutecului.

Mulţi oameni care sunt infectaţi cu enterovirus nu au nici o suferinţă. Alteori, persoanele infectate au febră, durere de cap, greţuri, vărsături, dureri abdominale şi diaree sau prezintă simptomele unei răceli sau asemănătoare gripei, însă nou-născuţii infectaţi cu enterovirusul pot dezvolta o suferinţă severă şi pot deceda.

Copiilor sub 5 ani li se acordă de asemenea o atenţie specială deoarece pot să apară complicaţii severe. În cazurile de febră persistentă, scăderea activităţii, iritabilitate, afectare a conştienţei, comă, redoarea cefei (ceafa este ţeapănă şi dureroasă la încercarea de mobilizare), paralizia unui membru, convulsii, dispnee, slăbiciune, tahicardie sau puls neregulat, recomandarea este ca pacienţii să ceară ajutor medical.

Subliniem că până în prezent nu există nici un medicament care să distrugă enterovirusurile. Strategiile de tratament sunt pentru suportul şi stabilizarea pacientului şi eliminarea disconfortului.

Din aceste motive, prevenirea îmbolnăvirilor este esenţială, şi asta se poate face respectând reguli igienice de bază.

Menţionăm că meningita virală a evoluat în fiecare an în judeţul Suceava, la fel ca în toate celelalte zone ale ţării.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meningită confirmată în cazul a 10 copii din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Meningită confirmată în cazul a 10 copii din judeţul Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei