Un poliţist de la Câmpulung Moldovenesc a ajuns sub cercetare administrativă şi i s-a imputat de plată suma de 10.579 de lei, după ce câinele poliţist pe care îl avea în grijă a murit accidentat de o maşină.
Agentul-şef principal Florin Iftimie, de la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, plăteşte tribut faptului că a vrut să-i ofere condiţii mai bune de viaţă câinelui său şi îl lua periodic din padocul de la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc şi îl ducea la domiciliul său.
Cazul a fost semnalat de poliţistul Bogdan Bănică, preşedintele Sindicatului „Decus” Suceava, care încearcă acum să-şi ajute colegul să scape de suma pe care o are de achitat.
Liderul de sindicat a explicat că agentul a fost internat în spital câteva zile în luna ianuarie a acestui an, după care a avut concediu medical timp de 14 zile. În acest interval de concediu medical, câinele de serviciu Sik a fost accidentat mortal de o maşină pe raza comunei Pojorâta. Câinele a sărit din curtea poliţistului şi a ajuns în drum, unde a fost lovit de o maşină.
Bogdan Bănică spune că nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă patrupedul ar fi fost predat altui poliţist atâta timp cât agentul titular a fost bolnav.
„Există reglementări exprese care arată că şeful unităţii, respectiv şeful Poliţiei Câmpulung Moldovenesc în cazul de faţă, trebuia să predea câinele altui poliţist, atâta timp cât titularul a fost internat în spital şi el nu mai putea avea grijă de câine”, a explicat Bogdan Bănică.
Pentru că iubea câinele, de milă, agentul îl mai lua la domiciliu, mai ales când afară erau condiţii vitrege.
La trei luni de la moartea câinelui, agentul-şef principal Florin Iftimie a primit înştiinţarea că este cercetat disciplinar pentru prejudicii materiale aduse instituţiei şi că i se impută achitarea sumei de 10.579 de lei. Acest prejudiciu a fost calculat pentru toate cheltuielile IPJ cu câinele de serviciu, de la dresaj şi până la hrana asigurată în cei patru ani de viaţă.
Decizia a fost contestată, prin sindicat, la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Pe 6 iulie, contestaţia a fost admisă în parte, în sensul că s-a dat soluţie de clasare a cercetării disciplinare, pentru că poliţistul nu se face vinovat de vreo abatere. S-a stabilit că acesta a avut grijă de câine, iar faptul că patrupedul a sărit gardul nu a putut fi prevăzut de acesta. Totuşi, contestaţia a fost admisă doar în parte, valoarea de achitat fiind redusă până la 8.282 de lei.
„Dacă şeful de poliţie proceda la predarea câinelui când colegul a fost internat nu s-ar fi ajuns aici, de aceea voi contesta şi această ultimă decizie deoarece consider că colegul meu nu are nici o vină şi nu trebuie să plătească nimic”, a mai declarat Bogdan Bănică.