Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoşani a câştigat licitaţia de utilizare pe următorii zece ani a celor mai importante cursuri de apă din Suceava. Licitaţia a fost adjudecată în cadrul celei de-a doua sesiuni din acest an organizată de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) pentru contractarea zonelor de pescuit rămase neatribuite.
Contractul este valabil din 31 iulie 2018.
Este vorba de râul Siret, 123 de kilometri, de la graniţa cu Ucraina până la limita de judeţ, la Dolhasca, Acumularea Rogojeşti, 10 hectare – Grămeşti, Acumularea Bucecea, 6 hectare - Adâncata, râul Suceava, 97 de kilometri, de la confluenţa cu pârâul Putna, până la confluenţa cu râul Siret, Şomuzul Mare şi afluenţi - 49 de kilometri – de la izvoare până la confluenţa cu Siretul, Şomuzul Mic şi afluenţi - 31 de km – de la izvoare până la confluenţa cu râul Siret.
Directorul AJVPS Botoşani, inginerul Cosmin Humelnicu, a declarat că este pentru prima dată în istoria asociaţiei din Botoşani când s-au câştigat zone de pescuit şi din judeţul Suceava.
Directorul a subliniat că AJVPS Botoşani nu deţine contracte de reciprocitate cu asociaţiile din Suceava – respectiv AJVPS Suceava şi Asociaţia Prieteni Pescari, astfel că permisele emise de acestea nu au valabilitate pe zonele care aparţin prin contract AJVPS Botoşani.
Practic, pescuitul sportiv din Suceava se va face de acum doar cu permise eliberate de la AJVPS Botoșani. Pare oarecum hilar, însă la asta s-a ajuns din cauza modului în care au tratat problema în ultimii ani asociațiile de profil din Suceava.
Cosmin Humelnicu a adus o serie de precizări importante pentru pescarii din Suceava: „Pe această cale transmitem că permisele de pescuit de culoare albastră eliberate de către ANPA nu mai sunt valabile pentru zonele contractate de asociaţie. În aceste sens, rugăm pescarii să intre în legalitate, urmând ca de săptămâna viitoare să organizăm acţiuni de control în colaborare cu instituţiile statutului, pe râurile Prut, Siret şi Suceava”.
Deocamdată, permisele pot fi cumpărate de la AJVPS Botoşani. Din ianuarie 2019, ar urma ca AJVPS Botoşani să-şi deschidă şi un punct de lucru în Suceava.
Preţul unui permis de pescuit recreativ pentru un an calendaristic este de 120 de lei pentru persoanele care le vizează până la 31 martie şi de 160 de lei pentru cei care le vizează după această dată. Pensionarii, studenții, elevii și persoanele cu handicap beneficiază de reduceri substanțiale.
În ultimii ani, pescuitul sportiv din Suceava a fost dominat de haos, cu permise eliberate de asociaţii care nu aveau acest drept şi pescari care s-au trezit că sunt în ilegalitate, pasibili de amenzi pe malul apei, deşi dăduseră bani pe permise.
În luna martie a acestui an, ANPA, prin preşedintele Nicolae Dimulescu, a transmis oficial că prevederile contractului dintre instituţie şi AJVPS Suceava şi-au încetat valabilitatea. Este vorba de un contract semnat încă din 1993, prelungit ulterior prin patru acte adiţionale.