Sediul municipalităţii sucevene, din intersecţia Areni, urmează să fie renovat complet, printr-un amplu proiect de creştere a eficienţei energetice, în valoare de peste 7,5 milioane de lei.
Semnarea contractului de finanţare, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional – axa prioritară 3, a avut loc luni, la sediul primăriei, între viceprimarul Lucian Harşovschi şi directorul ADR-NE, Vasile Asandei.
Acesta este primul contract pentru creşterea eficienţei energetice la un sediu de primărie, după cum a precizat directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.
„Este un proiect de peste 7,5 milioane de lei, la care contribuţia Primăriei Suceava este de numai 2%, adică 150.000 de lei, iar termenul de realizare este de 24 de luni. În acest fel vom fi mai aproape de a avea o primărie verde, prin reducerea emisiilor de carbon”, a spus viceprimarul Harşovschi, care a amintit şi de alte proiecte, precum automobilele şi bicicletele electrice, care sunt deja în folosinţă, şi autobuzele electrice care urmează să fie aduse pe fonduri europene.
Contractul de finanţare fiind semnat, următoarea etapă este cea de desemnare a executantului lucrărilor, prin licitaţie.
Sediul Primăriei Suceava urmează să fie reabilitat prin îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu peste ultimul nivel, planşeu peste subsol), a şarpantelor şi a învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, dar şi prin reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru prepararea şi transportul agentului termic pentru încălzire şi al apei calde menajere, ale sistemelor de ventilare şi climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă.
Printre principalele obiective se numără utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum, motiv pentru care, pe lângă centrala pe gaz cu funcţionare în condensaţie, va fi montată şi o pompă de căldură de tip sol-apă, de 40Kw, caloriferele vor fi demontate şi înlocuite cu ventiloconvectoare.
Măsurile sunt completate de montarea unui „chiller” de 89 kw care să asigure răcirea şi încălzirea aerului pentru instalaţia de climatizare şi ventilaţie mecanică, o centrală de tratare a aerului, dar şi echipamente care să optimizeze funcţionarea tuturor instalaţiilor.
Scopul tuturor acestor dotări tehnice este să asigure nu doar încălzirea eficientă şi economică a clădirii, ci şi răcoarea necesară în zilele toride de vară.
Îmbunătăţirea eficienţei energetice se va face şi prin înlocuirea corpurilor de iluminat actuale cu altele de tip LED, economice, eficiente şi cu durată mare de viaţă, dar şi prin introducerea unor sisteme inteligente de gestionare a energiei electrice.
În plus, clădirea Primăriei Suceava va fi dotată cu panouri fotovoltaice şi instalaţie de producere a apei calde pe bază de energie solară, iar la uşile de intrare în clădire va fi montată o instalaţie de tip perdea cu aer cald.
Finanţarea cuprinde şi orice alte activităţi care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor, înlocuirea circuitelor electrice - scări, subsol, lucrări de demontare/montare a instalaţiilor şi echipamentelor montate, lucrări de reparaţii la faţade etc.).
Tocmai de aceea, viceprimarul Lucian Harşovschi a ţinut să sublinieze că prin acest proiect se rezolvă şi alte deficienţe ale sediului, precum spaţiul de la Casa Căsătoriilor.
„Schimbăm tot ce înseamnă instalaţii, conducte, reabilităm grupurile sanitare, se creează noi zone de acces, inclusiv rampe pentru persoane cu dizabilităţi. Abia atunci vom avea o clădire a municipiului aşa cum ar trebui, modernă din toate punctele de vedere şi eficientă energetic”, a declarat Harşovschi.
Cel mai probabil, lucrările de modernizare a sediului Primăriei Suceava vor fi finalizate în 2021, dacă nu se încurcă treburile la atribuirea lucrărilor de execuţie.