Acţiunea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la o grupare organizată de traficanţi de ţigări care acţiona pe raza de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Brodina, începută în forţă de luni, cu 38 de percheziţii, a fost extinsă faţă de încă patru inculpaţi, trei dintre ei fiind reţinuţi în cursul zilei de joi, iar ieri fiind prezentaţi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă.
Numărul celor puşi sub acuzare a ajuns la un total de 14.
Ieri, Tribunalul Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, a dispus ca cei mai mulţi dintre inculpaţi să fie cercetaţi sub control judiciar, în timp ce patru au fost arestaţi preventiv.
Țigări găsite în locuinţele unora dintre inculpaţi
Ioan Bahnean, în vârstă de 32 de ani, din Vicovu de Sus, recidivist, condamnat la 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate, într-un dosar cu privire la sechestrarea unui rival în afacerile cu ţigări, a fugit în timpul percheziţiilor de la începutul acestei săptămâni. Poliţiştii au descoperit, într-un hol al locuinţei sale, cantitatea de 5.290 de pachete de ţigarete. Procurorii au reţinut săvârşirea faptei în stare de recidivă post executorie.
Tot la percheziţiile din 23 iulie, la Pavel Costil, în vârstă de 23 de ani, din Nisipitu, comuna Ulma, a fost descoperită, în spatele unei anexe, cantitatea de aproximativ 5000 de pachete de ţigări.
Țigări ascunse în fânar şi afumătoare
La locuinţa lui Gheorghe Marocico, în vârstă de 33 de ani, din Lupcina-Ulma, au fost găsite în total 2500 de pachete de ţigări. 1500 de pachete au fost găsite într-un fânar, iar alte 1000 pachete într-o afumătoare
Din cercetări rezultă că rolul lui Costil Pavel şi Gheorghe Marocico era acela de a prelua cantităţi importante de ţigarete de la furnizorii ucraineni, care erau introduse în ţară peste aşa-numita frontieră verde, aferentă localităţilor Lupcina şi Costileva, de a le depozita, transporta şi vinde către beneficiari de încredere apelând la serviciile altor membri ucraineni.
În cazul inculpatului Ioan Bahnean, acesta ar fi fost beneficiar al transporturilor.
Cei trei noi inculpaţi amintiţi mai sus au fost plasaţi, ieri, sub control judiciar, prin decizia Tribunalului Suceava.
Patru mandate de arestare
Tot ieri, Curtea de Apel Suceava a admis, în parte, contestaţia procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a patru dintre inculpaţi. Este vorba de Gheorghe Polec, Tiberiu Olexiuc, ambii din Ulma, Iosif Mironescu, din Vicovu de Sus şi Mihai George Balan.
În cazul lui Mihai George Balan este o situaţie mai specială, acesta mai fiind arestat într-un dosar, sub acuzaţia că a dat cu maşina cu care transporta ţigări peste un poliţist de frontieră de la Brodina care încerca să-l oprească.
Ce rezultă din ancheta DIICOT
Gheorghe Polec, zis „Ghiţă”, în vârstă de 33 de ani, din Ulma, cu antecedente penale, este acuzat că avea rolul de a prelua importante cantităţi de ţigarete de la furnizorii ucraineni, care au fost introduse în ţară peste aşa-numita frontieră verde aferentă localităţilor Lupcina şi Costielva, de a le depozita, transporta şi vinde către beneficiari de încredere, apelând la serviciile altor membri ai grupului.
Tiberiu Olexiuc, zis Tibi, în vârstă 25 de ani, din satul Nisipitu, comuna Ulma, este acuzat şi el că avea rolul de a prelua importante cantităţi de ţigări de la furnizării ucraineni, care erau introduse în ţară pe raza localităţilor Lupcina şi Costileva. Urma depozitarea, transportul şi vânzarea ţigărilor către beneficiari de încredere.
Traian Torac, în vârstă de 40 de ani, din comuna Ulma, cu antecedente penale, a fost interceptat în timp ce coordona cărăuşi şi introducea baxuri de ţigări, susţin procurorii.
Multe dintre ţigări ajungeau la Vicovu de Sus
Gheorghe Costil, zis Ghiţă, în vârstă 30 de ani, din satul Costileva, comuna Ulma, este acuzat că avea rolul de a introduce în ţară importante cantităţi de ţigarete, marfa ajungând la beneficiari de încredere pe raza judeţului Suceava şi cu precădere la Vicovu de Sus
Un amănunt interesant este că ţigările era vândute de membrii grupării către beneficiari cu 3,6-3,7 lei pachetul.
Un minor de 16 ani, supraveghetor de trasee şi informator privind apariţia maşinilor de poliţie
În cadrul grupării, este pus sub acuzare şi un minor, Petru C., în vârstă de 16 ani, de la Nisipitu-Ulma. Procurorii au date că acesta avea rolul de a supraveghea traseele pe care membrii grupului au introdus şi transportat ţigaretele peste frontiera verde, la Lupcina şi Costileva, furnizând membrilor grupului infracţional, în timp real, datele privind locurile prin care se deplasau autospecialele de poliţie, în scopul asigurării conspirativităţii activităţilor infracţionale.
Un alt suspect pus sub acuzare, Ionuţ Romeo Pascal, în vârstă 20 de ani, din Costileva-Ulma, este acuzat şi el că avea rolul de a introduce în ţară importante cantităţi de ţigarete şi de a le transporta şi valorifica către beneficiari de încredere, cu precădere la Vicovu de Sus.
Vasile Breabăn, în vârstă de 21 de ani, Vicovu de Sus, este acuzat că avea rolul de a prelua şi transporta importante cantităţi de ţigarete de la furnizorii care le introduceau în ţară, după care se ocupa de depozitarea intermediară şi ulterior valorificarea mărfii către clienţi de încredere.
O parte din ţigări erau pentru piaţa neagră din Bucureşti
Un alt nume important în dosar este cel al lui Iosif Mironescu, zis Bighi, în vârstă de 31 de ani, Vicovu de Sus, cu antecedente penale. Acesta este acuzat că a preluat şi transportat ţigări de la furnizori de la nivelul de introducere, se ocupa de depozitarea intermediară şi livrarea către beneficiari de încredere de pe raza judeţului Suceava, care la rândul lor le-au valorificat către alţi beneficiari de pe raza municipiului Bucureşti sau din proximitate.
Ovidiu Alexandru Cazac, în vârstă de 21 de ani, din Bădeuţi-Milişăuţi, este acuzat că prelua importante cantităţi de ţigarete, cu precădere de la Iosif Mironescu, şi pe care, prin intermediul tatălui său, le transporta şi valorifica către beneficiari din proximitatea municipiului Bucureşti.
Cornel Olexiuc, în vârstă de 23 de ani, zis Grasu, din Nisipitu-Ulma, este acuzat că prelua importante cantităţi de ţigări de la membrii grupului, în special de la Gheorghe Polec, zis Ghiţă, pe care le transporta şi valorifica către beneficiari de încredere.
O grupare bine structurată, pe trei paliere
Din cercetările efectuate de procurorii DIICOT şi poliţiştii Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Economice al poliţiei judeţene, cu suportul tehnic al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Suceava, a rezultat că grupul infracţional era structurat pe trei paliere, de la introducerea în ţară de baxuri cu ţigări peste fâşia verde, plasarea lor în depozite provizorii şi livrarea către intermediari, care le transportau la beneficiari. Ca la toate grupările, există şi o componentă ucraineană, care venea cu marfa în zonele de frontieră.
Suspiciunile de implicare a unor poliţişti de frontieră nu s-au concretizat, cel puţin deocamdată
Printre locaţiile la care s-au făcut percheziţii este şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina.
Anchetatori au suspiciuni legate şi de trei poliţişti de frontieră, însă acestea nu s-au concretizat deocamdată cu vreo punere sub acuzare.
Avocat Tudor Sălăgean: „Considerăm că dispunerea arestării preventive este excesivă în acest moment”
Având în vedere noile prevederi de dată recentă din legislaţia de organizare judecătorească, contestaţia DIICOT faţă de soluţia Tribunalului Suceava a fost judecată de doi magistraţi. Pentru că aceştia au avut puncte de vedere diferite, s-a format complet de divergenţă cu un al treilea magistrat. În aceste condiţii, pronunţarea unei soluţii s-a prelungit până ieri seară.
Unul dintre avocaţii apărării, Tudor Sălăgean, care îi reprezintă pe inculpaţii Tiberiu Olexiuc, Gheorghe Polec şi Gheorghe Costil, a declarat:„Având în vedere decizia Curţii de Apel luată cu majoritate de 2 la 1 în ceea ce priveşte luarea măsurii arestării preventive arătăm că din punctul de vedere al apărării ne însuşim în totalitate opinia minoritară a celui de-al treilea magistrat, în sensul respingerii contestaţiei DIICOT şi menţinerea controlului judiciar, pe care o considerăm legală şi temenică, instanţa pronunţându-se pe baza indiciilor existente la dosarul cauzei.
Considerăm că dispunerea arestării preventive este excesivă în acest moment, iar dispunerea controlului judiciar a fost o măsură care nu este lipsită de temei legal şi nici nu a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii”.
De precizat că magistraţii au judecat, ieri, ce măsuri restrictive se impun, fără vreo legătură cu judecarea vinovăţiei sau nevinovăţiei.
Toţi inculpaţii din acest dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.