Ploile foarte violente căzute joi seară într-o mare parte a județului Suceava au dus la formarea unor viituri în zona Voroneț, afectând drumuri, fântâni și inundând curți în alte localități. Apele au inundat drumurile și curțile oamenilor, problemele cele mai mari fiind înregistrate în comuna Capu Câmpului.
Un drum comunal rupt a lăsat o sută de familii izolate
Cea mai gravă situație s-a înregistrat în comuna Capu Câmpului, în urma ploilor cu debit foarte mare. Viitura formată de pe dealurile din apropiere a rupt un drum comunal în apropierea pilonului unui pod, circa o sută de familii rămânând izolate în timpul nopții. În urma apelor învolburate care au măturat drumul, s-a format o gaură adâncă de peste 4 metri. Oamenii s-au adunat în zona calamitată, însă din cauza condițiilor atmosferice și a apei care continua să curgă cu putere, nimeni nu a putut interveni în timpul nopții, locuitorii deserviți de acel drum rămânând izolați de restul satului. Ploaia abundentă a căzut se pare în urma unei ruperi de nori pe versantul dinspre Voroneț, apa căzută pe vârful muntelui afectând localitatea Capu Câmpului, precum și partea mai înaltă a cartierului Voroneț. Apa intrată violent în satul Capu Câmpului, pe cursul mai multor pâraie de pe versanți, a creat un crater imens în drumul comunal, la fața locului ajungând și primarul comunei, Marcela Elena Bîrsan, care a declarat: „Avem drumul comunal rupt, am crezut că se poate circula pe un drum forestier, dar e rupt podețul și acolo”.
Ploaia violentă a dus la antrenarea pe pârâurile din zona cartierului Voroneț, din orașul Gura Humorului, a unor cantități importante de aluviuni și lemn, care au colmatat podețele, fiind nevoie de intervenția lucrătorilor de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență local. Împreună cu sătenii, s-a lucrat întreaga noapte pentru decolmatarea podețelor și eliberarea cursurilor de apă, pentru evitarea revărsării acestora în gospodăriile oamenilor.
În județ situația a fost monitorizată întreaga noapte
În urma ploilor căzute în ultima perioadă, la nivelul Prefecturii Județului Suceava s-a întrunit, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai prefecturii, pompierilor militari, poliţiei, jandarmeriei şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA). În urma ploilor torențiale căzute joi după-amiază, pompierii, alături de comitetele locale pentru situații de urgență și lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor, au intervenit, evacuând apa din trei curți, dintr-o anexă și un beci aflate în comuna Păltinoasa, precum și pentru decolmatarea a două fântâni în orașul Solca și una în comuna Brodina. Au fost în același timp monitorizate în permanență zonele unde s-au înregistrat căderi de precipitații abundente, printre care barajul de deviere „Dumitrelul” din localitatea Gura Haitii, iazul de decantare din localitatea Tărnicioara, comuna Ostra, și cursul râului Moldova, în zona gropii de gunoi din municipiul Câmpulung Moldovenesc. În zona gropii de gunoi, cu ajutorul unor utilaje s-a consolidat un dig de protecție pentru prevenirea inundațiilor. Au existat pericole de inundații de asemenea la Vicovu de Sus și în zona digului de protecție de pe malul râului Râșca, în localitatea Bogdănești. În perioada următoare, comisiile mixte numite de prefectură, împreună cu autorităţile locale, vor fi în teren pentru evaluarea pagubelor generate de inundaţii, în baza rapoartelor întocmite urmând a se face demersuri pentru obținerea unor fonduri de la guvern.