Angajaţii Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Suceava şi ai Clubului Sportiv Municipal Suceava au protestat ieri la instituţiile unde lucrează printr-o grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi de în primul rând de salariile mici pe care le primesc. În acest fel, sucevenii s-au solidarizat cu colegii lor din întreaga ţară, acţiuni similare fiind organizate, în cursul zilei, în aproape toate judeţele.
Angajaţii celor două instituţii ale Ministerului Tineretului şi Sportului sunt de părere că problemele de natură salarială sunt grave şi solicită găsirea unor soluţii în vederea înlăturării tuturor discriminărilor, fără a mai fi acceptate alte amânări şi tergiversări.
„Încă o dată cerem MTS să înceteze bătaia de joc la care ne supune. Noi, antrenorii, aducem faimă şi glorie ţării noastre prin rezultatele pe care le obţinem la nivel internaţional. Cerem în regim de urgenţă următoarele: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată, conform Deciziei CCR nr.794/2016; reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime); plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare; acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional; acordarea sporurilor - aplicarea regulamentului de sporuri; egalizarea salariilor pentru membrii SNST, salariaţi ai federaţiilor sportive naţionale, la nivelul maxim aflat în plată în subordonatele MTS, suplimentarea numărului de angajaţi şi deblocarea posturilor vacante”, a declarat liderul de sindicat de la CSM Suceava, antrenorul Radu Mihalescu.
Directorul DSJ Suceava, Petru Enache, speră ca ministerul să rezolve măcar o parte din revendicări
În acelaşi sentiment cu greviştii din ţară se află şi directorul DJST Suceava, Petru Enache, cel ce înainte de a ocupa această funcţie a fost inspector în cadrul instituţiei şi a întâmpinat aceleaşi probleme scrise în revendicările sindicaliştilor.
„Ca reprezentant al MTS îmi exprim convingerea că măcar o parte din revendicările solicitate de angajaţii noştri vor fi rezolvate. La nivelul instituţiei noastre, jumătate dintre angajaţi sunt plătiţi la nivelul salariului minim, asta în condiţiile în care unii fac naveta pentru a se prezenta la serviciu şi au copii în întreţinere. Drepturile salariale pe care le încasează funcţionarii publici şi personalul contractual nu sunt juste dacă ne raportăm la volumul de muncă. Salariile din alte domenii sunt cu mult peste salariile noastre, deşi munca este aceeaşi şi sunt foarte multe exemple în acest sens. În momentul de faţă suntem pe ultimul loc în România din punct de vedere al salariilor, deşi paradoxal obţinem rezultate la nivel internaţional. Angajaţii noştri nu cer privilegii speciale, ci doar echitate. Totodată, azi am primit solicitări pentru a intra în grevă generală”, a declarat directorul DJST Suceava, Petru Enache.
La această grevă a participat şi contabilul DJS Suceava, Vasile Poenar, salariat ce şi-a exprimat nemulţumirea faţă de discrepanţele salariale existente între instituţiile statului.
„După 40 de ani de muncă beneficiez de salariu minim pe economie, în timp ce colegii mei din alte instituţii câştigă de două, trei sau chiar de patru ori mai mult. Acesta este respectul care mi se cuvine pentru c-am rămas fidel mişcării sportive sucevene de-a lungul timpului”, a explicat Vasile Poenar.
Această grevă a fost organizată la trei luni după ce angajaţii MTS din toată ţara şi-au cerut drepturile, dar solicitările n-au fost rezolvate. Sindicaliştii vor continua acţiunile până la rezolvarea revendicărilor cu un miting de protest la Ministerul Tineretului şi Sportului în data de 2 august, urmat de un marş spre Camera Deputaţilor, Guvern şi Parlament, o parte din angajaţii din ţară urmând să protesteze în teritoriu, în faţa instituţiilor la care lucrează. Ultima variantă este greva generală, pe data de 8 august, când va înceta total activitatea în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.