66 de proaspete mămici, care studiază la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), au primit din partea instituţiei, în decursul anului universitar 2017-2018, câte 6.000 de lei.
Bursa de maternitate are două componente (3.500 de lei pentru naştere şi 2.500 de lei pentru îmbrăcămintea celui mic), aceasta fiind instituită la USV din primăvara anului 2017.
Acordarea acesteia nu este condiţionată de venitul studentei care urmează să devină mămică.
Gabriela Prelipcean, prorectorul responsabil de problemele studenţeşti, a menţionat că „Universitatea din Suceava susţine financiar studentele care devin mame. Până în prezent, în acest an universitar, au fost oferite 55 de burse, alte 11 fiind aprobate în Consiliul de Administraţie de marţi, 24 iulie”.
De bursele de maternitate pot beneficia studentele care sunt la un program de licenţă, masterat sau doctorat.
Totodată, potrivit regulamentului de acordare a burselor, de aceste prime se pot bucura şi studenţii USV, care au un venit sub un anumit plafon stabilit, şi ale căror soţii sunt în maternitate. Gabriela Prelipcean a arătat că doi studenţi ai Universităţii au primit acest sprijin financiar ca urmare a acestei prevederi.
Bursa de maternitate este un ajutor consistent care le scuteşte pe tinerele mămici să dea piept cu greutăţi financiare, într-o etapă atât de importantă din viaţa lor. Siguranţa financiară este importantă atât pentru confortul moral al părinţilor, cât şi pentru asigurarea celor necesare pentru cel mic, după naştere. Mai mult, bursa pentru maternitate poate fi o încurajare pentru studentele care îşi doresc să devină mame, însă sunt demotivate de latura financiară căreia nu ştiu dacă i-ar putea face faţă.
Cererile numeroase au dus la diminuarea bursei
La instituirea bursei, valoarea acesteia a fost stabilită la 9.000 de lei (5.000 de lei pentru naştere şi 4.000 de lei pentru îmbrăcămintea celui mic), însă afluxul mare de cereri a dus la diminuarea cuantumului bursei.
Efortul financiar prea mare al Universităţii pentru a onora toate cererile proaspetelor mămici a condus la diminuarea bursei la 6.000 de lei.
În anul universitar trecut, aproximativ 12 studente au intrat în posesia bursei în valoare de 9.000 de lei.
O treime din studenţii de la licenţă au burse
Cât despre celelalte burse de la USV, la începutul acestei luni, rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a arătat că aproximativ o treime dintre studenţii de la licenţă, învăţământ de zi, beneficiază de burse.
”Acestea se situează între 600 şi 1.000 de lei. Însă sunt studenţi care cumulează bursa de merit cu bursa socială şi ajung să câştige 1.300-1.500 de lei. La master, numărul beneficiarilor este mai mic, pentru că şi procentul studenţilor cu taxă este mai mare”, a arătat Dimian.
Bursele oferite de USV au fost majorate în decursul anului trecut pentru a spori interesul şi prezenţa la cursuri a studenţilor şi contribuie la ameliorarea uneia dintre cele mai importante cauze ale abandonului universitar, prin susţinerea financiară a studenţilor.