Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 166 (6876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

„Cercetaşii Uniţi”

Aproape 100 de tineri polonezi şi români au descoperit împreună istoria şi cultura ţărilor din care provin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu ocazia centenarului recâştigării independenţei Poloniei şi a centenarului Marii Uniri a României, aproape 100 de tineri polonezi şi români au cunoscut istoria şi cultura ţărilor lor în cadrul programului educaţional „Cercetaşii Uniţi”. La iniţiativa Institutului Polonez din Bucureşti, programul a avut loc în luna iulie, timp de două săptămâni, în nordul României, în Maramureş şi Bucovina. La activităţile cercetaşilor au participat şi circa patruzeci de tineri reprezentanţi ai minorităţii poloneze.

 

Jocuri educaţionale şi activităţi în aer liber

Programul educaţional „Cercetaşii Uniţi” a constat din două părţi, la care au participat reprezentanţi ai celor mai mari organizaţii de cercetăşie din Polonia (Asociaţia Cercetăşiei Poloneze) şi România (Cercetaşii României). Prima parte a programului a fost o drumeţie prin Munţii Rodnei, în timpul căreia tinerii s-au cunoscut între ei şi au învăţat despre cultura, istoria şi limba ambelor ţări. A doua parte, de staţionare, a avut loc în Pleşa, un sat pitoresc din Bucovina, locuit de populaţie poloneză.

În vecinătatea acestei localităţi, cercetaşii polonezi au construit o tabără, în care, în perioada 19-23 iulie, copiii din minoritatea poloneză din Bucovina, împreună cu tineri cercetaşi români din Iaşi şi Suceava, au participat la jocuri educaţionale şi activităţi în aer liber.

 

Expoziţie, începuturile relaţiilor cercetăşeşti polono-române

Tabăra din Bucovina a stârnit interesul reprezentanţilor diferitelor autorităţi. Printre ei s-au aflat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, vicepreşedintele aceleiaşi organizaţii, Kazimierz Longher, preotul Stanisław Kucharek – vicedecan de Bucovina, preotul Andrei Staszkowian - paroh la Pleşa, precum şi autorităţi ale Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, în frunte cu preşedintele Andrei Avram şi directorul executiv Mihaela Gîrleanu.

În prezenţa lor, pe 21 iulie, la Casa Poloneză din Pleşa a fost deschisă o expoziţie care prezintă 100 de ani de cercetăşie poloneză. Expoziţia nu face doar o prezentare largă a participării cercetaşilor la evenimente deosebit de importante pentru istoria Poloniei, ci aminteşte şi de începuturile relaţiilor cercetăşeşti polono-române.

 

Parteneriat

În prelegerile susţinute, oaspeţii oficiali ai programului educaţional din Pleşa au acordat o atenţie deosebită rolului foarte important al cercetaşilor în istoria Poloniei şi a României, idealurilor acestora şi metodelor educaţionale. Exceptând scopul său educativ, proiectul „Cercetaşii Uniţi” şi-a propus să prezinte mişcarea cercetăşească copiilor şi tinerilor din minoritatea poloneză din Bucovina.

Directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Agnieszka Skieterska, care a iniţiat acest proiect, a declarat: „Am dorit să facem cunoscută copiilor istoria Poloniei şi a României nu pe băncile şcolii, ci într-un mod diferit, mult mai antrenant. Era important, de asemenea, să vadă cum e viaţa de cercetaş, să înveţe să se descurce în condiţii naturale dificile, să înveţe să folosească harta şi compasul şi să se convingă de faptul că scoutingul ajută în viaţa de zi cu zi”. A fost esenţială, de asemenea, a mai completat Agnieszka Skieterska, colaborarea strânsă şi fructuoasă cu Uniunea Polonezilor din România, „pentru care le sunt profund recunoscătoare. Datorită acesteia am putut, spre exemplu, să înnoptăm împreună cu copiii în Casa Polonă din Pleşa”.

 

„Transmiterea focului”, spectacol poetic şi muzical

Partenerul principal al evenimentului a fost Uniunea Cercetaşilor din Polonia - Detaşamentul Wrocław Północ, ai cărei reprezentanţi au organizat acest program cercetăşesc. Comandanta Detaşamentului Wrocław Północ, Joanna Polańska, a declarat că dovada succesului programului a fost ultima zi, când copiii au cântat melodii pe care le-au învăţat în România şi au dansat dansurile cercetăşeşti pe care le-au învăţat.

„A fost un proiect dificil. Ne-am temut că nu vom reuşi să punem în practică toate ideile pe care le aveam înainte de a veni aici, ne făceam griji în privinţa diferenţelor culturale, dar mai ales în privinţa faptului că în aceeaşi tabără vor fi cercetaşi şi copii care nu au avut de-a face cu cercetăşia până acum. Suntem, însă, foarte mulţumiţi de ce-a ieşit. Copiii ne-au ajutat foarte mult cu traducerile, spre exemplu, şi s-au implicat activ în toate atelierele şi activităţile pregătite de noi”, a explicat Joanna Polańska.

Potrivit majorităţii participanţilor la programul „Cercetaşii Uniţi”, unul dintre cele mai frumoase momente a fost ceremonialul „transmiterii focului”, în timpul căruia cercetaşii polonezi au povestit despre istoria grea a Poloniei şi lupta lor pentru libertate. Transmiterea focului s-a desfăşurat sub forma unui spectacol poetic şi muzical dedicat centenarului recâştigării independenţei Poloniei şi centenarului Marii Uniri a României.

 

Cercetaşii polonezi, într-un traseu de câteva zile prin România

După încheierea proiectului de la Pleşa, cercetaşii polonezi au pornit într-un traseu de câteva zile prin România, care se va încheia la sfârşitul lunii iulie. Ideea acestui program educaţional comun dedicat cercetaşilor din Polonia şi România a luat naştere anul trecut la RoJAM, cea mai importantă întâlnire anuală a cercetaşilor români din cadrul celei mai mari organizaţii din ţară, Cercetaşii României.

Printre oaspeţii RoJAM s-au aflat şi polonezi de la Asociaţia Cercetăşiei Poloneze, care au reprezentat Detaşamentul Chorągiew Dolnośląska (Hufiec Wrocław Północ), precum şi reprezentanţi ai Institutului Polonez din Bucureşti, care dezvoltă colaborarea cu mişcarea cercetăşească în România încă din anul 2015. Programul „Cercetaşii Uniţi” a fost finanţat de Institutul Polonez din Bucureşti din fondurile Ministerului polonez al Afacerilor Externe. Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina culturapoloneza.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 100 de tineri polonezi şi români au descoperit împreună istoria şi cultura ţărilor din care provin.
 Vizualizări articol: 1294 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 100 de tineri polonezi şi români au descoperit împreună istoria şi cultura ţărilor din care provin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei