Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a acestui secol va avea loc pe data de 27 iulie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi va fi vizibilă în România. Conf. dr. Cristian Pîrghie, coordonatorul Observatorului Astronomic al Universităţii ”Ştefan cel Mare” (USV), a declarat că pentru pasionaţii de acest tip de fenomene va fi montat un telescop pe terasa Observatorului, în intervalul orar 21.00-23.00, pentru a putea fi urmărită eclipsa, însă doar dacă cerul va fi senin. Pe lângă programul de observaţii se va discuta despre eclipse şi se vor proiecta filme documentare legate de Lună şi de producerea eclipselor de Lună.
Reprezentanţii Observatorului au menţionat: "Tot vineri, planeta Marte se va afla foarte aproape de Lună şi va fi la opoziţie. Când o planetă se află la opoziţie, o putem observa în cele mai bune condiţii, pe parcursul întregii nopţi, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop. Astfel, vom face observaţii şi asupra planetei Marte, dar şi asupra planetelor Saturn şi Jupiter, putând vedea sateliţii galileeni, marea pată roşie de pe Jupiter şi inelele lui Saturn”. Tot ei susţin că fenomenul poate fi observat şi cu ochiul liber.
În judeţul Suceava, Luna răsare la 20.47, prin urmare vom pierde intrarea sa în penumbră, mai exact începutul eclipsei, care va avea loc la 20.14. Eclipsa totală de Lună se produce atunci când corpul ceresc se află la 180 de grade de Soare, adică în partea opusă acestuia. Intrarea în umbră va avea loc la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră, Luna se va afla în totalitate sub umbra Terrei, moment care va avea loc la 22.30. De atunci, tot discul va căpăta diferite nuanţe, de la roşu până la cărămiziu, acesta fiind momentul în care începe totalitatea, care va dura o oră şi 42 de minute.
Momentul maxim al eclipsei totale de Lună va avea loc la ora 23.22, acesta urmând să se sfârşească la 00.14. Luna va ieşi total de sub umbra Pământului la ora 1.19, dar fenomenul este considerat terminat astronomic de abia la ora 2.29. Întreaga eclipsă va dura 6 ore şi 16 minute, iar în tot acest timp, planeta Marte va fi vizibilă sub Lună.
Eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă este a doua totală din acest an. Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Asia, Rusia, Australia, dar nu va putea fi vizibil din America de Nord şi de Sud, Japonia şi o parte din Rusia. Eclipsa va fi transmisă în direct din Namibia prin canalul sky-live.tv.