Cazurile recente de spargeri cu prejudicii mari, date la casele unor oameni de afaceri din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, nu sunt nici pe departe singurele lovituri date de hoţi în ultima perioadă de timp. Grupuri de hoţi din rândul celor care ştiu foarte bine ce fac şi acţionează la pont, acolo unde sunt bani, în baza unor informaţii şi date pe care le adună anterior, au dat spargeri cu prejudicii foarte mari. Ceea ce este mai grav este că, cu unele excepţii, autorii nu au fost prinşi, iar dosarele zac înregistrate cu AN (autori necunoscuţi). În multe cazuri, prejudiciile mari reclamate nu pot fi dovedite de victime, astfel că o eventuală recuperare a banilor este utopică.
La Clit - Arbore, la Solca şi la Marginea, hoţii au dat adevărate lovituri în ultimele luni de zile. S-au reclamat prejudicii pornind de la câteva zeci de mii de lei şi până la 500.000 de lei.
Victimele nu sunt alese deloc la întâmplare. Călcaţi de hoţi au fost silvicultori, oameni de afaceri sau localnici plecaţi la muncă peste hotare.
În toate cazurile, poliţiştii au ridicat probe de la locul faptelor, au deschis dosare penale, însă cercetările nu au dus la punerea sub acuzare a unor suspecţi.
La Suceviţa, există două dosare penale mai vechi, în care sunt reclamate prejudicii imense. Unul este un furt de 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi), din incinta Cantonului Silvic Suceviţa. Un alt caz rămas cu autori necunoscuţi este legat de reclamaţia unui cetăţean german, care a sesizat că i s-au furat peste 100.000 de euro din casa pe care o are în Suceviţa.
Anul trecut, hoţii au dat lovitura în zona Fălticeni chiar în noaptea de Înviere, în timp ce oamenii erau la biserică.
Dintr-un apartament din Fălticeni, proprietatea unei patroane de case de schimb valutar, hoţii au furat bijuterii de aur şi bani în valoare totală de aproape 50.000 de euro. În aceeaşi noapte, din casa din Rădăşeni a unui preot hoţii au furat în jur de 17.000 de lei şi două inele din aur.
Au fost şi câteva furturi cu prejudicii mari în care autorii, sau măcar câţiva dintre ei, au fost prinşi. Exemplele cele mai de răsunet sunt în cazul furtului de 300.000 de euro din casa unui om de afaceri din Zvoriştea, dar şi în cazul unui bărbat din Dumbrăveni, bazarist, care a reclamat că i s-au furat bani şi bijuterii totalizând 80.000 de dolari.
Spargeri una după alta din casele unor oameni de afaceri din Burdujeni
După cum am arătat în exclusivitate în ediţia de ieri a ziarului nostru, casele mai multor persoane, în special oameni de afaceri, au fost călcate de hoţi, după un mod de operare aproape tras la indigo. Prejudiciile sunt şi ele, în cele mai multe cazuri, semnificative şi ajung până la circa 80.000 de euro în cazul unei persoane care are afaceri în Bazarul Suceava.
Acum câteva zile, hoţii au spart casa unui om de afaceri care stă pe strada Plevnei din Burdujeni.
Săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, profitând de faptul că omul de afaceri şi familia erau plecaţi în concediu, hoţii au dat lovitura. Mai întâi au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi au aşteptat ca sistemul de supraveghere să devină ineficient. După ce s-au asigurat că nici o cameră de supraveghere nu mai funcţionează, au forţat două geamuri cu un levier, fără a reuşi să le distrugă.
În aceste condiţii, au distrus geamul întredeschis de la baie, loc prin care au intrat în casă şi au răvăşit-o în căutarea bunurilor de valoare. La final au plecat cu bani, bijuterii şi bunuri în valoare de peste 30.000 de euro.
Modul de operare arată că hoţii au studiat zona şi activitatea proprietarilor în detaliu şi au acţionat doar în momentul în care erau siguri că în locuinţă nu se află nimeni.