Festivalul Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalul Internaţional de Folclor „Cântă cucu-n Bucovina”, festivaluri aflate la a doua ediţie şi realizate de Centrul Cultural European „Dacia” din Chişinău, Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, s-au desfăşurat joi, 19 iulie, în Piaţa “Nada Florilor”. Cele două manifestări, incluse în calendarul Zilelor Municipiului Fălticeni, au constat într-un spectacol mai mult decât reuşit, de muzică şi joc popular, în costume specifice vetrelor folclorice ale artiştilor, fiecare evoluţie scenică incluzând un colaj de melodii de suflet, neam şi ţară.
În deschiderea Festivalului Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” au evoluat grupurile folclorice “Moldava” şi “Micii Răzeşi”, pregătite de profesor interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, şi grupurile “Flori de Măr” (viori) şi “Coroniţa” (grup vocal), coordonatori artistici prof. Lidia Zugravu şi Liviu Chelaru, toate fiind formaţii de la Clubul Copiilor Fălticeni
Ansambluri folclorice din ţinutul Daciei străbune
A urmat un spectacol de zile mari, cum rareori poate fi vizionat la Fălticeni, oferit de orchestre, solişti, ansambluri folclorice din ţinutul Daciei străbune. Timp de mai bine de trei ore, fălticenenii au avut parte de o atmosferă vibrantă oferită de micii şi marii artişti din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi. Ansamblul “Brâuleţ” din satul Dănceni, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, împreună cu coregraful Viorica Pânzaru, a impresionat prin trăirea românească. Ansamblul “Floare de cireş” din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, la împlinirea a 10 ani de activitate, a venit împreună cu instructorul Pavel Balaur „pentru a aduce veselie” şi, într-adevăr, a avut un spectacol superb. Felicia Oblesniuc, interpretă de folclor autentic din Bucovina, a transmis de pe scenă la public acea trăire românească frumoasă, arătând cât suntem de aproape sufleteşte unii de ceilalţi, chiar dacă ne despart graniţele. “Şi Dumnezeu plânge prin această ploaie că nu suntem toţi în aceeaşi ţară, chiar dacă suntem acelaşi neam, avem acelaşi port şi vorbim aceeaşi limbă” a precizat membra Grupului “Huţulca” din Moldoviţa, înainte de a interpreta “Când a fost să moară Ştefan”. Ansamblul de dans popular “Haiduceii”, de la Gimnaziul “Doina şi Ion Aldea Teodorovici” din Orhei, conducător Oleg Morozan, a venit cu cele mai frumoase dansuri populare din partea centrală a Republicii Moldova, manifestările de la Fălticeni fiind „o ocazie să fim aproape de fraţii noştri de peste Prut, care acum 100 de ani erau cu noi, sub aceleaşi graniţe”, după cum a precizat unul dintre orheieni.
Regal de muzică patriotică
Invitaţii din regiunea Cernăuţi, Orchestra de instrumente populare „Plaiul Herţei”, de pe lângă Casa Raională de Cultură, împreună cu interpreţii săi, şi Ansamblul de dansuri “Alunelul” din comuna Horbova, raionul Herţa, au venit însoţiţi de reprezentanţi ai culturii din acest raion. Reprezentanţii Bucovinei şi Basarabiei au oferit un regal de muzică patriotică, în repetate rânduri cei prezenţi aplaudând minute în şir prestaţia solistelor Nadia Scalco din Horbova şi Viorica Oprea, din Chişinău. Cântecele patriotice, cunoscute atât de bine de publicul spectator şi cântate împreună cu cele două soliste, dar şi „Cântă cucu-n Bucovina”, de Vasile Mucea, imnul românilor din întreaga lume, au fost însoţite de strigăte de bravo de spectatorii cu adevărat emoţionaţi de modul în care au fost interpretate aceste capodopere ale folclorului patriotic românesc, care curgeau spre inimile spectatorilor ca un izvor de apă vie. A fost un spectacol de patriotism, dătător de dragoste faţă de cele mai mari valori ale poporului român, pe care orice român şi-ar dori să îl revadă de nenumărate ori.
La final de festival, Ansamblul „Plaiul Herţei” a adus în lumina reflectoarelor melodii aproape uitate, care i-au scos la dans pe spectatori şi pe membrii ansamblurilor folclorice participante la festival. Sub bagheta dirijorului Ilie Crâşmaru, autenticitatea folclorului prezentat a fost întărită cu sprijinul soliştilor şi rapsozilor ansamblului.
În an Centenar, mai aproape unii de alţii
În semn de respect şi de recunoştinţă, Viorica Oprea, directorul festivalurilor „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina”,a oferit fiecărui participant Diploma festivalului, mulţumindu-le artiştilor pentru “că au venit de la lungă depărtare”, pentru “a ne bucura cu toţii, uniţi în dragoste, cuget şi simţire, îndemnându-i pe toţi românii “să-l purtăm în inimi pe Sfântul Ştefan cel Mare, atât noi, cât şi generaţiile viitoare”.
“Venim cu mare drag la Fălticeni, la una dintre marile sărbători ale neamului nostru ortodox, Sfântul Ilie, şi, în acelaşi timp, îl avem aproape pe Sfântul Ştefan cel Mare, a cărui cetate de scaun se află la câţiva kilometri de noi. Ne-am reunit pentru un lucru minunat la Fălticeni, Festivalul Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalulul Internaţional de Folclor „Cântă cucu-n Bucovina”, ajunse la a doua ediţie aici, la a cincea la Chişinău. În an Centenar, pentru a fi mult mai aproape unii de alţii, Festivalurile se desfăşoară în România la Rădăuţi şi Bicaz”, a precizat Viorica Oprea, directorul Centrului Cultural European „Dacia” din Chişinău.